Stäng

Den här hemsidan använder cookies. Du kan läsa mer här: integritetspolicy.

En español

Konferens i Spanien – Jerez de la Frontera

Jerez de la Frontera – staden som är känd för sherry, flamenco, hästar och motorsport

Jerez – huvudstad i provinsen Cádiz

Oftast förknippar vi Jerez med just sherry. Den härliga – typiskt spanska dryck – som präglar staden med alla sina bodegor både kända och okända för oss skandinaver. Den andalusiska staden Jerez de la Frontera har ca 210 000 invånare. Den är "huvudstaden" för sherry, flamenco och hästar.

Jerez med sin gamla stadskärna, ett stämningsfullt zigenarkvarter, Barrio de Santiago, och förstklassig arkitektur är flamencons vagga. Och Jerez är även staden där de magnifika dansande andalusiska hästarna finns.

I de historiska centrala delarna finns det många magnifika palats och gatorna kantas av apelsinträd och höga palmer. Vid en rundvandring i staden hittar man Alcázar den moriska fästningen från 1000-talet, kyrkor i mudejarstil*, vackra fasader i renässans-, barock- och nyklassicist stil och underbara järnsmidesbalkonger. De många intressanta kyrkorna trängs med genuina flamencoklubbar i Barrio de Santiago.

Vill man slå sig ner för att ta en svalkande dryck eller en värmande kaffe, beroende på årstiden, finns det gott om trevliga torg som är gjorda för att sitta och titta på det brusande folklivet i Jerez. Tapasbarerna är många och sägs vara de bästa i regionen. Och vem kan säga emot det utan att ha provat alla?

Golfresort strax utanför Jerez
Jerez som resmål är en annorlunda och spännande del av Andalusien som man med fördel kan kombinera med golfspel. Ca tre km utanför Jerez finns en golfresort där man bor, äter och spelar golf på en mycket bra anläggning. Man får spela hur mycket golf man vill och på dagarna och på kvällarna kan man utforska Jerez fantastiska kvällsliv och botanisera bland restauranger och tapasbarer. En av dagarna kan man åka in och titta på hästuppvisning och besöka någon eller några av Jerez många sherrytillverkare för att lära mer om tillverkningen av sherry och förstås provsmaka.

SherryDet går ju inte att prata om Jerez de la Frontera och dess sherry utan att berätta lite om de olika sherrysorterna.

Det är med sherry som med många andra vinsorter att det är bara sherry som framställs i detta distrikt som får kallas sherry. Sherryn tillverkas i tringeln kring städerna Jerez, Puerto de Santa María och Sanlúcar de Barrameda.

Sherry framställs till stor del av soltorkade druvor med stor sockerhalt. Efter jäsningen tappas vinet över på stora öppna fat där den mognar under ett år. Under mognaden kan en mögelhinna (flor) bildas på vinet vilket ger sherryn en lite torr smak. Alkoholhalten varierar mellan ca 15 och 22% beroende på vilken ”jerez” man dricker.

De vanligaste sherrysorterna i Spanien
Fino är en torr, halmfärgad sherry med frisk smak. Den mognar under en hinna av jästsvamp som kallas för flor. En fino dricks mycket kall och passar mycket bra till fisk och skaldjur, tapas och oliver.

Manzanilla är en torr och lätt fino med lite sälta i smaken. Det är egentligen en fino men eftersom den tillverkas i Sanlúcar kallas den manzanilla. och denna sherry tillverkas i kuststaden Sanlúcar.

Amontillado är en torr fino som lagrats längre tid på fat och har en något mörkare färg, bärnstensfärgad, och med kraftigare smak.

Oloroso är en torr, fyllig sherry som är mörkare än amontillado. Smaken är intensiv och har en stark antydan av torkad frukt som kan göra att den ibland kan upplevas som lite söt i smaken.

Mer om sherry kan du läsa här ››  

Jerez – Flamencons stad
Flamencons ursprung är inte alltid lika lätt att enas om utan man pratar om att den kommer från olika delar av världen som till exempel från Marocko, Indien, Egypten, Grekland och från ett flertal länder längs med Medelhavet. Det finns olika sorters flamenco och sångerna uttrycker oftast mycket starka känslor. Flamencon har, som allt annat, utvecklats sedan sitt ursprung till att innehålla tre grundstenar; sången, gitarrspelet och dansen.

Från början var sången utan ackomanjemang från gitarren. Flamencons ursprunget kan gå så långt tillbaka som till 1400-talet då romerna kom till Andalusien och vid den tidpunkten var Andalusien en plats där olika kulturer mötte varandra i musikens värld. Romerna kan där ha tagit till sig olika delar av musiken och utvecklat den. Just runt Cádiz och Sevilla som också starkt förknippas med flamencon var romernas antal stort och många bosatte sig där. Och det är förmodligen här som flamencosången har utvecklats.

Jerez – hästarnas stad
Real Escuela del Arte Ecuestre finns i Jerez och har under sommaren uppvisning varje torsdag. I början av maj varje år firar man Feria del Caballo har sina rötter sedan 500 år tillbaka och besökare från hela världen. Det är ett stort antal shower och tävlingar som besökare kommer för att titta på och uppleva. Uppvisningarna speglas av en enorm färgprakt både på hästar och ryttare.

* Konst i mudejarstil (från 1200-talet) är influerad av den islamiska traditionen men speglar även olika samtida europeiska stilar, i synnerhet den gotiska. Fram till 1600-talet kännetecknas stilen av en mycket raffinerad och uppfinningsrik användning av tegel och kakel i arkitektur, särskilt i klocktorn.

Fakta om Jerez
Stadens namn var på romartiden Xeres
När morerna regerade här hette staden Sherrich
Namnet Jerez de la Frontera fick staden i slutet av 1500-talet
Jerez ligger i provinsen Cádiz 
De har ca 212 000 invånare
Staden ligger ca 20 km från atlantkusten
De firar Vendimia Festival (Vinskörd) i september
På katalanska, franska och italienska kallas sherry fortfarande för Xeres

Här kan du läsa mer om vad Jerez har att erbjuda ››
Spanien runt – Krönikor

Spanien runt med Rose-Marie

Rose-Marie älskar sitt Spanien och under hennes resor och utflykter runt landet skriver hon gärna om sina upplevelser.
Följ med på hennes äventyr till Galicien, Baskien och Andalusien.
Du kan läsa hennes krönikor här ››