Konferens i Spanien – MálagaMálaga – en stad full av liv som fascinerar med sin blandning av historia och modern kultur

När man går runt i Málaga upptäcker man snart att det mesta finns att hitta på lagom gångavstånd i eller runt omkring "Centro Antiguo", gamla stan.

Málaga – en stad i ständig utveckling
Muséernas stad, den snart färdigbyggda tunnelbanan, modernt mäss- och kongresspalats, fotbollslaget Málaga CF, ett 40-tal muséer, över 600 hotell, hamnen som nu tar emot de största kryssningsfartygen. Málaga satsar stort på att locka hit turister från hela världen.

Málaga är en stad som kan erbjuda allt från kultur, sport, konferensmöjligheter till shopping och avkoppling på någon av stadens alla utekaféer, tapasbarer eller restauranger.

Det finns många sevärdheter som den vackra Katedralen, fästningen Alcazaba med sina vackra trädgårdar, som färdigställdes på 1000-talet. En annan sevärdhet med underbar utsikt över Málaga stad och hamn är Castillo de Gibralfaro (moriskt slott), som ligger granne med Alcazaba (den bäst bevarade moriska fästningen i Spanien). Den Engelska Kyrkogården, Teatro Romano och Plaza de Toros (tjurfäkningsarenan) är andra intressanta sevärdheter att njuta av. För den trädgårdsintresserade ligger Jardín Botánico, Botaniska Trädgården, alldeles utanför Málaga centrum.  Där finns ca 500 tropiska arter samlade på ett område som är 30.000 kvadratmeter stort.


Málaga har blivit ett kulturellt centrum med alla sina muséer. I mars 2015 öppnade den första filialen till Centre Pompidou i Paris. Det finns ett 40-tal muséer i Málaga. Förutom det berömda Picassomuséet och Picassos barndomshem, som numera också är ett museum, hittar vi Museo del Vino, Flamencomuseum, Museo del Vidrio y Cristal (glasmuseum), ett dockmuseum och inte minst Thyssenmuséet som öppnade i mars 2011. Muséet ligger i Málagas gamla stadskärna, i Palacio de Villalón. Palatset byggdes på 1500-talet och i källaren finns romerska kvarlämningar från 200-talet. Baronessan Carmen Thyssen-Bornemisza har ställt 230 konstverk till förfogande, fram till år 2025.

Listan på sevärdheter i Málaga kan göras oändlig. Málaga är ju också en stad för shopping och på affärsgatan Calle Larios, och gatorna runtomkring, hittar man det mesta. Det är inte bara shoppingen som är en upplevelse på Calle Larios för där händer alltid något spektakel från utställningar av konstverk till gatumusikanter, julskyltning i december som bara den är värd en resa till Málaga. Det finns också flera shoppinggallerior och varuhus.

Om du dessutom vill njuta av strandliv har Málaga flera fina stränder och det finns ett 15-tal stränder i och i närheten av staden.

I kvarteren i centrum kan man också njuta av kulinariska upplevelser på såväl moderna som gamla anrika tapasbarer och restauranger.

Málaga är inte bara Picassos födelsestad, skådespelaren Antonio Banderas föddes också här. Han besöker sin hemstad varje år i samband med påskveckan och de traditionella påskprocessionerna samt vid filmfestivaler. För de fotbollsintresserade finns, som nämndes inledningsvis, Málaga Club de Fútbol. Klubben grundades 1948 och de spelar sina hemmamatcher på Estadio La Rosaleda som byggdes 1941, arenan tar ca 29 000 åskådare.

Kommunikationer
Förutom Málagas flygplats, som de flesta känner till som har besökt Costa del Sol, invigdes 2007 tågförbindelsen mellan Málaga och Madrid med höghastighetståget AVE och det tar drygt två timmar enkel resa. Metro de Málaga som helhet ska invigas under hösten 2021.

Fakta om Málaga

Málaga är huvudstad i Málagaprovinsen

Det är Spaniens femte största stad

Ca 600.000 invånare i Málaga stad

De firar sin "feria" (folkfest) i augusti

Fenicierna grundade staden Malaka ca 1000 år f Kr

Málaga återtogs av Spanien år 1487