Konferens i Spanien – JerezEn konferens blir speciell i sherryns, flamencons och hästarnas stad

För att få en lyckad konferens är helheten viktig. Ni är proffs på att lägga upp konferensinnehållet för att nå era mål med konferensen och vi är proffs på att se till att inramningen blir inspirerande och upplevelserik.

Oftast förknippar vi Jerez med just sherry. Den härliga – typiskt spanska dryck – som präglar staden med alla sina bodegor både kända och okända för oss skandinaver.

Den andalusiska staden Jerez de la Frontera har ca 213 000 invånare och är staden som erbjuder sherrybodegor, flamencodans och hästuppvisning. 

Det finns många möjligheter till givande konferensaktiviteter. Vi erbjuder flamencoshower, bodegabesök på en av Jerez äldsta bodegor, gemensam matlagning, en upplevelse för motorcykelfantaster där racerbanan Circuito de Jerez ligger i Jerez de la Frontera i Spanien. Här har bland annat formel 1-deltävlingarna i Spaniens och Europas Grand Prix körts. 

Ett besök på uppvisning på Fundación Real Escuela Andaluza Del Arte Ecuestre med de spanska dansande hästarna är också värt ett besök. De ägnar sig åt bevarande av ridkonsten, och är baserad i Jerez de la Frontera. Det är en av "de fyra stora", de mest prestigefyllda klassiska ridakademierna i världen.

En utflykt till den stora naturparken och vildmarksreservatet Doñana är också en fin tur i vacker miljö. Naturligtvis är god mat på genuina spanska restauranger ett självklart inslag.

Exempel på en konferens i Jerez
När ni landat åker vi med buss från flygplatsen i Málaga till Jerez de la Frontera, resan tar ca 2,5 timme. Vi gör ett stopp på vägen för lite förfriskningar.

Vi checkar smidigt in på ett fyrstjärnigt hotell som ligger ca 10 minuters promenad till stadens centrum.

Vi inleder konferensen – Välkommen till Jerez – där vi presenterar praktisk information för deltagarna om dagarna i Jerez. Vi äter lunch och går en guidad tur i stan innan konferenspasset börjar.

Beroende på hur mycket tid det finns för fria aktiviteter har Jerez mycket att erbjuda.

Det är spännande att lära känna denna livsbejakande stad – som är känd för sin sherry, sina hästar och sin flamenco - och som genomsyrar hela staden.

Jerez med sin gamla stadskärna har många genuina och stämningsfulla kvarter, förstklassig arkitektur är flamencons vagga. Och Jerez är staden där de magnifika dansande andalusiska hästarna finns.

För de motorintresserade ligger motrocykelbanan El Circuito de Jerez strax utanför staden och är känd för sina tävlingar. För att upptäcka denna, för många kanske okända stad, gör vi en guidad tur både till fots och med buss. Vi får vi veta allt - nästan i alla fall - om stadens historia och det nutida Jerez.

Bodegorna är många och av skiftande karaktär. När vi har fått en överblick över staden finns det tid för att göra egna upptäckter. En av kvällarna äter vi middag i Barrio de Santiago för att senare besöka en av de många flamencobarerna för att ryckas med i den genuina flamencons värld.

Sista kvällen inleder vi med ett besök på en av Jerez äldsta sherrybodegor som ligger mitt i stan och en vacker trädgård omsluter bodegan. Där vi får lära oss allt om sherryframställning och vi avslutar med att provasmaka sherry tillsammans med några utvalda tapas. Efter bodegabesöket åker vi vidare till en fd bodega som nu är restaurang som är mycket väl värd sitt besök för sin goda mat, trevliga service och fina bodegamiljö.

Det finns en palett att välja från vad man vill göra i Jerez. Ett besök på den spanska ridskolan där det visas hästshower som man sent kommer att glömma. De andalusiska hästarna som gör sina konster till vacker, oftast, klassisk musik.

En dag på Circuit för att lyssna på bullret från motorcyklarna som åker varv efter varv efter varv och förarna som gör sitt yttersta för att komma i mål på bästa tid.

En annorlunda dag då man träffas på en restaurang där vi introduceras i dagens aktivitet av kocken som presenterar dagens meny och inköpslista. Vi går tillsammans till saluhallen för att göra dagens inköp innan det är dags att gå tillbaka till restaurangen och laga vår lunch under lättsamma former under ledning av en duktig kock.

Kom igång

Jerez – Flamencons stad
Flamencons ursprung är inte alltid lika lätt att enas om utan man pratar om att den kommer från olika delar av världen som exempelvis Marocko, Indien, Egypten, Grekland och från ett flertal länder längs med Medelhavet. Det finns olika sorters flamenco och sångerna uttrycker oftast mycket starka känslor. Flamencon har sedan sitt ursprung utvecklats till att innehålla tre grundstenar; sången, gitarrspelet och dansen.

Jerez – hästarnas stad
Real Escuela del Arte Ecuestre finns i Jerez och har under sommaren uppvisning varje torsdag. I början av maj varje år firar man Feria del Caballo har sina rötter sedan 500 år tillbaka och besökare från hela världen. Det är ett stort antal shower och tävlingar som besökare kommer för att titta på och uppleva. Uppvisningarna speglas av en enorm färgprakt både på hästar och ryttare.

* Konst i mudejarstil (från 1200-talet) är influerad av den islamiska traditionen men speglar även olika samtida europeiska stilar, i synnerhet den gotiska. Fram till 1600-talet kännetecknas stilen av en mycket raffinerad och uppfinningsrik användning av tegel och kakel i arkitektur, särskilt i klocktorn.

Fakta om Jerez

  • Stadens namn var på romartiden Xeres
  • När morerna regerade här hette staden Sherrich
  • Namnet Jerez de la Frontera fick staden i slutet av 1500-talet
  • Jerez ligger i provinsen Cádiz 
  • De har ca 212 000 invånare
  • Staden ligger ca 20 km från atlantkusten
  • De firar Vendimia Festival (Vinskörd) i september
  • På katalanska, franska och italienska kallas sherry fortfarande för Xeres