Konferens i Spanien – CádizCádiz – hamnstad vid Atlanten och en av mina favoritstäder

Cádiz är en hamnstad där kryssningsfartyg samsas med transportfartyg, fiskebätar och privat trafik i den stora hamnen.

Det tar ungefär 2 timmar att ta sig till Cádiz med bil från Marbella. Om man tar kustvägen finns det många fina platser att besöka på vägen dit som t ex Bolona med sina romerska utgrävningar, Barbate – tonfiskens fäste där tonifskfabrikerna avlöser varandra och likaså restaurangerna som är specialiserade på tonfisk. Zahara de los Atunes med sina fantastiska stränder och fina hotell vid stranden. Vejer de la Frontera, en liten by på en bergstopp med många historiska byggnader, trevliga restauranger och lugn atmosfär. 

Väl framme i Cádiz kan man njuta av de fina, smala gränderna i gamla stan där det finns många små restauranger, tapasbarer och caféer. Saluhallen i Cádiz är värt ett besök med alla sina fiskar, skaldjur, grönsaker, frukt och den livfullhet som alltid finns i en levande saluhall där spanjorerna gör sina inköp. Inte att förglömma alla små affärer med allehanda specialiteter. 

Det finns en Parador i Cádiz som ligger ute på udden mot Atlantkusten. Det är en modern Parador. Man kan också välja att bo i ett före detta kloster som har bevarat det mesta från klostertiden och man bor i små fina rum. En stor innergård välkomnar en när man kommer. Läget på hotellet är fantastisk mitt i centrum.

Närheten till hamnen och havet är vackert och det är fullt av liv där. Om man vill ta en liten båtutflykt kan man med fördel ta färjan från hamnen i Cádiz till Puerto Santa Maria. Turen tar ca 30 minuter enkel väg. I Puerto Santa Maria finns det flera sherrybodegor som man kan besöka. Även här finns det ett gammalt kloster som är ombyggt till hotell. 

På en av restaurangerna kan man inta sin lunch eller middag och äta fantastiska skaldjur som man köper i fiskaffären bredvid restaurangen. Man går sedan in i restaurangen och sätter sig och beställer dryck och bröd och äter sina skaldjur. Det finns även en á la carte-meny.

Cádiz är full av goda saker att upptäcka!

Atlantkustens berömda tonfisk
Varje år under maj månad samlas de skickliga sjömännen i fiskestäder runt Cádiz, som Barbate, Conil och Zahara de los Atunes för att utöva en fiskemetod som går tillbaka 3000 år i tiden, till feniciernas och Romarna. Maj månad är ansedd som den månad då tonfisken är som bäst. Japanska kockar köar för att få köpa – och betalar mycket – för det bästa från fångsten från Cádiz.

Cádiz – en stad för matälskare
Staden har en restaurang med tre stjärnor i Guide Michelin –  Aponiente – ligger i El Puerto de Santa María med "Cocina del mar" (havets kök). Restaurangen drivs av Ángel León och är känd som en av Spaniens mest innovativa kockar med skaldjur som specialitet.

Saluhallen på Plaza de Flores är ett mekka för fisk- och skaldjursälskare. 

Fakta om Cádiz

  • En av världens äldsta sjöstäder, anlagd omkring år 1100 f.Kr. av fenicierna
  • Huvudstad i provinsen Cádiz 
  • Staden har cirka 120 000 invånare – med förorter cirka 650 000 invånare
  • Ligger ungefär 20 mil väster om Marbella 
  • Cádiz har ingen egen flygplats – Jerez flygplats, cirka 4 mil norr om staden är den närmaste