Stäng

Den här hemsidan använder cookies. Du kan läsa mer här: integritetspolicy.

En español

Romería i Nerja

av Rose-Marie       •    TILLBAKA TILL SIDAN MED ALLA KRÖNIKOR
Romería i Nerja, Andalusien, Spanien

Varje år den 15 maj är det feria i Nerja då man firar böndernas beskyddare, San Isidro. Festligheterna inleds redan på kvällen den 14 maj med uppträdanden. Den 15 maj inleds med en mässa i kyrkan på Balcón de Europa för att hedra San Isidro och sedan börjar pilgrimsfärden genom staden Nerja mot byn Maro.

Bönderna har förberett sig för denna dag med att smycka vagnar, traktorer, lastbilar, bilar, flak, köpt nya flamencokläder, framför allt klänningar, lagat mat och smyckat hästar och oxar. Detta är en religiös tradition som blandas med folkfest och festival.

Romería i Nerja, Andalusien, SpanienFärden utgår från Balcón de Europa och först kommer de hästburna ryttarna, både män och kvinnor, i sina vackra kläder. Sen kommer oxarna som är fint smyckade med blommor och som drar sina vagnar som är fulla av mat och barn. Därefter vidtar de aldrig sinande ekipagen. Den ena finare och mer spektakulär än andra. Det är säkert ett hundratal fordon som passerar genom Nerja stad och efter varje vagn går de som hör till gården vänner, släkt och familjer och de får mat och dryck av de som sitter på vagnarna. En del skär serranoskinka, andra grillar. Musik, flamencodans, trummor, tjo och tjim, glädje, stolthet finns i en salig blandning. När vi står och fotograferar poserar alla villigt, leende och dansande.

Romería i Nerja, Andalusien, Spanien När festivaldeltagarna lämnat centrum för att gå vidare mot byn Maro är vägen kantad av människor som dukat upp bord, stolar, parasoller, pick-nickkorgar, kylväskor och väntar på att få se skådespelet som varar i timmar. Det känns som om man går man ur huse denna dag.

Det är en annorlunda upplevelse och jag blir glad av att traditionerna lever vidare på ett så positivt sätt. Nästa år har jag bestämt mig för att tillbringa ett dygn i Nerja – den 15 maj – för att uppleva Romerían där.

Vi ses snart! Hasta pronto!
Rose-Marie