Stäng

Den här hemsidan använder cookies. Du kan läsa mer här: integritetspolicy.

En español

Marbella – ett sätt att leva

av Rose-Marie       •    TILLBAKA TILL SIDAN MED ALLA KRÖNIKOR

Marbella-bågenNär jag åker kustvägen öster ifrån och närmar mig Marbella åker jag igenom den vita Marbella-portalen som indikerar att jag nu har nått mitt mål. Nu börjar upptäcktsfärden – genom små slingrande gator med vackra balkonger som pryds av krukor i varierande storlekar med alla sorters blommor allt från pelargoner till stora kaktusar. Att flanera i denna stad, som verkligen har bevarat den gamla stadskärnan, är en upplevelse och varje gång upptäcker jag nya saker.

Det är sommar och Marbella lever upp med alla turister som söker sig till denna underbara stad. Det är många spanjorer från norra Spanien som tillbringar sin augustisemester här och njuter av allt som vi har att erbjuda. Vad är väl bättre än att börja promenaden genom staden på den långa, välordnade strandpromenaden, Paseo Marítimo, vid turistbyrån. En tidig morgon myllrar paseon, oavsett årstid, av tränings- och motionssugna människor, gammal som ung. De tar en power walk, springer, flanerar, utför sina yogaövningar på stranden, rastar sina hundar, spanska kvinnor tar sin morgonpromenad tillsammans med andra morgonpigga spanjorskor.

Stranden är ca 17 km lång så visst finns det plats för alla som vill njuta av morgonen och se staden och stranden vakna till liv vid Medelhavets strand. Jag tar mig av västerut mot den kända hamnen Puerto Banús, som ligger ca 7 km från Marbella, där lyxbåtarna ligger på parad. Längs med stranden finns det många trevliga chiringuitos, strandrestauranger. De öppnar vid ett-tiden på dagen för att servera tapas, paella, grillade sardiner, färsk fisk, skaldjur och mycket annat av havets läckerheter.

Efter någon kilometer västerut finns ett litet "minigym" med 5-6 redskap som man kan använda på sin morgonpromenad för att stärka ben, armar och rygg. Första gången jag såg dem trodde jag att det var barnleksaker, men inte, det är till för oss vuxna. Jag stannar upp och njuter av den underbara soluppgången där solen kommer ur havet som ett orange klot. Vågorna slår härligt mot stranden och strandstolarna är ännu tomma. Här kommer man till stranden ganska sent för att för att vid två-tiden gå hem, eller till en restaurang, för att äta lunch innan det är dags för en siesta. Många går tillbaka till stranden framåt kvällen för att njuta av kvällssolen.

Stranden mot Puerto Banús kantas av flera hus men inte så många hotell. Här är det vanligt att lägenhetsägarna hyr ut dem till semesterfirare. Det är vanligt att spanjorerna äger sina bostäder. De hotell som jag går förbi är de välkända, exklusiva och kändistäta Marbella Club och Puente Romano som har sina egna strandrestauranger utmed strandpromenaden. Vägen mellan Marbella och Puerto Banús kallas "the golden mile".

Det börjar bli dags för frukost och det finns en trevlig bar, Cappuccino, som serverar frukostar från världens alla hörn och det är en härlig utsikt över havet. Jag intar en espresso och en lätt frukost. Klockan börjar närma sig elva och det är dags att ta sig upp mot affärsgatan Ricardo Soriano som går rakt igenom hela Marbella centrum och kantas av sko- och klädaffärer, banker, apotek. På tvärgatorna hittar man kaféer, tapasrestauranger, inredningsbutiker, och frukt- och grönsaksaffärer. Jag går gatan fram till Alameda-parken, stadsparken, och den vackra Avenida del Mar som är en förlängning av parken ner mot strandpromenaden och är fylld med kopior av Salvador Dali-statyer. I denna park och i allén är det ofta aktiviteter som konstutställningar, mat- och vinutställningar, bokförsäljning, uppträdanden och fullt av flanerande människor.

Feria i MarbellaI ena hörnet av parken står det fem, sex hästar med vagnar och väntar på inspirerade turister och Marbella-bor som gärna ser staden från hästvagnen. Jag svänger av till vänster och upp mot gamla stan på små gator som inte är speciellt trafikerade. Många av gatorna i gamla stan är enbart gågator vilket gör det lätt att ta sig fram. Gatan leder mig upp till Marbellas mercado, saluhall, och vad är mysigare än att botanisera i en saluhall full med närodlade grönsaker och frukter och njuta av dofter från exotiska kryddor med inspiration från de olika folkslag som som bott och levt i Andalusien.

Många är de olika fiskstånden, kött- och kycklingstånden som inramar stora hallen i mitten med frukt, grönt, kryddor, oliver och andra inläggningar. Det finns många fiskar som jag inte vet vad de heter på svenska. Och alla dessa olika sorter av musslor, skaldjur och andra havsdjur som jag aldrig ser i Sverige. Det har öppnat några små restauranger inne i mercadon som erbjuder läckerheter med dryck. Efter några små inköp som jag inte kan motstå fortsätter jag ut på den stora plazan utanför mercadon.

Jag fortsätter upp i de spanska kvarteren och svänger snart av till höger och närmar mig bron Puente del Santísimo Cristo del Amor som går rakt ovanför Museo del Bonsai.

MarbellaJag strosar vidare mot den plats där måndagsmarknaden håller till. Den är öppen kl 9-14 varje måndag. Det är många spanjorer som gör sina veckoinköp där och den besöks så klart även av många turister. Du kan hitta många roliga saker på marknaden om du tar dig tid att gå de olika gatorna upp och ner bland skor, väskor, tyger, kläder, heminredning, smycken, glasögon i alla de former, blommor och mycket annat. Det finns också en stor plats avsedd för grönsaks- och fruktförsäljarna där man förutom säsongens läckerheter kan köpa kryddor, oliver, bönor och färska vitlökar.

Efter någon timmes strosande bland allt jag behöver men framförallt inte behöver är det dags att börja vandringen ner mot stranden och dagens lunch i Puerto Pesquero, fiskehamnen. Lunchen består idag av en tonfisksallad och efter det en nygrillad fisk med olivolja och vitlök. När lunchen är avslutad är klockan närmare halv fyra och det är dags att gå strandpromenaden mot centrum igen – för att göra en liten paus i upptäckarglädjen.

På kvällen tar jag mig upp till Plaza Tetuan i Gamla Stan, ett mysigt litet torg, där det finns ett svenskägt hotell. På sommaren har de uteserveringen öppen så man kan ta en kaffe med chokladtårta, drycker i olika former och bara sitta och njuta av lugnet och de trånga små gränderna som verkligen är ett virrvarr av små gator vilket är en kvarleva från den tid då morerna härskade i staden. I de trånga gränderna ligger det många små mysiga restauranger, affärer och glasserveringar. Efter en svalkande dryck går jag vidare upp mot den vackra kyrkan och den bevarade stadsmuren som en gång i tiden omringade Marbella. När de kristna tog över staden 1485 revs mycket av den gamla staden för att ge plats åt torg och kyrkor. Ett av torgen är Plaza Los Naranjos som i "svensk folkmun" kallas Apelsintorget, där Ayuntamientot, rådhuset, finns idag.

För de som vill förlänga kvällen med underhållning, bra barer och nattliv kan man med fördel göra det i Marbellas Puerto Deportivo den lilla hamnen vid strandpromenaden. Men varför inte njuta av en riktig flamencoshow i närheten av Plaza Santo Cristo. Likaså kan man ta en taxi till Puerto Banús som ligger ca 7 km väster om Marbella och där gå runt och kolla in de stora lyxbåtarna, titta på folk och se om det kanske finns en och annan kändis att fästa blicken på. Man kan även ta en shoppingtur i Puerto Banús, oavsett tidpunkt på dygnet, där de flesta märkesvaror är representerade och oändligt många affärer förutom det stora varuhuset El Corte Inglés.

Som sagt – Marbella ett sätt att leva.

Vi ses snart! Hasta pronto!
Rose-Marie