Empanada

Smördegspaj från Galicien





Empanada de Gallega


Till degen:
500 g mjöl
1 msk vitt vin
2 msk ljummet vatten
1 tsk olivolja
1 msk smält smör
salt
1 krm socker

mjöl till bakbordet
fett till formen
äggula till pensling

Gör så här
:
Sila mjölet i en stor bunke och gör en grop i mitten. Häll ner olivoljan, vinet, ett par matskedar ljummet vatten och tillsätt smöret, saltet och sockret. Knåda ihop ingredienserna till en smidig deg. Ställ degen att vila i kylskåpet en stund.

Dela degen i två delar. Kavla ut en del på det mjölade bakbordet och klä en smord form med degen. Låt degen gå ut över kanten en bit. Kavla ut resten av degen och lägg den över fyllningen (se nedan). Tryck ihop skarven. Pensla med äggulan och grädda i varm ugn i 180 grader i ca 30 minuter, tills empanadan är gyllenbrun.

Köttfyllning till smördegspajen - Empanada de carne

4 msk olivolja
500 g fläskfilé i fina strimlor
2 stora, finhackade lökar
2 finhackade vitlöksklyftor
2 gröna, finhackade paprikafrukter
125 g lufttorkad skinka i tärningar
2 msk tomatpuré
salt och peppar
1 tsk sött paprikapulver

Gör så här
:
Hetta upp oljan i en stor stekpanna. Bryn köttstrimlorna och tag upp dem ur pannan. Fräs löken och vitlöken genomskinliga i oljan, blanda ner paprika- och skinktärningarna och låt dem sjuda med. Lägg i köttet igen och krydda med tomatpuré, salt, peppar och paprikapulver. Lägg fyllningen ovanpå degen i formen. Grädda enligt ovan.