Fisk och skaldjur

Rose-Maries Fisksoppa





Sopa de pescado á la Rose-Marie

Minst 4 pers


400 g färsk lax
400 g vit fast fisk – man tager vad man haver
½ kg blåmusslor
havskräftor eller stora räkor till garnering, en eller två till varje portion
3 morötter
1 mild lök
2 vitlöksklyftor
½ kg champinjoner
3 dl crème fraiche eller grädde
olivolja
50 cl vitt vin
färsk timjan
svartpeppar
ev salt

BULJONG
1 kg fiskrester som huvud, ben, skinn (köper man i affären)
1 mild lök
1 stor morot
1 palsternacka
2 vitlöksklyftor
färsk timjan och rosmarin
salt
hela svartpepparkorn
4 champinjoner
½ l vitt vin
½ l vatten

Gör så här
Börja med buljongen. Skala lök, vitlök, palsternacka och morötter och skär i mindre bitar. Skär champinjonerna i 4 delar. Fräs alla grönsaker lätt i en kastrull. Lägg i fiskresterna, häll på vin och vatten. Krydda med timjan, rosmarin, svartpepparkorn och salt. Låt koka i ca 40 minuter. Smaka av och låt reducera i ca 15-20 minuter. Sila buljongen.

Skär fisken i kuber inte alltför små. Skölj musslorna. Skala och skär alla grönsakerna inkl vitlöken i fina bitar och fräs dem i olivolja tills de fått fin färg. Häll på vitt vin och den reducerade buljongen och låt puttra i ca 20 minuter. Det är då dags att hälla i crème fraiche och att lägga i fisken och låta det sjuda i ca 10 minuter. Lägg i musslorna. Efter 5 minuter är det dags att lägga i de stora räkorna eller havskräftorna så de blir varma. Smaka av om det behövs mer kryddor.

Servera med ett gott nybakat bröd.