Potaje de garbanzos
Det här receptet kommer från Pilar som bor i Ronda och som gärna lagar mat åt många – ju fler desto bättre. Receptet publicerades i SWEA-Bladet 2013.
4 port
½ kg kikärtor (råa)
1 hel vitlök med skal
1 hel lök utan skal
1 stor tomat
1 grön paprika
1 tsk paprikapulver (pimentón dulce)
1 lagerblad
4-5 pepparkorn
1 glas olivolja extra virgen
salt
kummin
1 ägg per person
Gör så här
- Lägg kikärtorna i blöt dagen innan de ska tillagas.
- Alla grönsaker ska vara hela och ej skurna i bitar.
- Lägg alla ingredienser i en stor gryta förutom salt, kummin och ägg. Häll på vatten så att det täcker. Sätt på locket och låt koka ca 1 timme eller tills kikärtorna är mjuka. Om man behöver hälla på mer vatten i grytan under tiden måste vattnet vara kokande hett för annars hårdnar kikärtorna.
- Koka ett ägg per person. Det ska vara hårdkokt.
- När grytan har kokat klart ta bort tomat, paprika och lök och litet av kikärtorna. Mixa allt i en mixer eller med stavmixer. Hacka äggen och lägg i grytan men spar 2 gulor.
- Stöt de 2 gulorna i mortel tillsammans med några mjuka kikärtor, salt, kummin och vitlök utan skal. Häll blandningen i grytan och låt puttra så att den tjocknar lite. Garnera gärna soppan med bladpersilja eller annat som ger färg. Färdig att serveras med ett gott bröd.