Gazpacho

Gazpacho





1 kg mogna tomater
3/4 gurka (om man använder de mindre spanska gurkorna annars max 1/2)
1 röd paprika (den är mildare än den gröna så ta den ni gillar bäst men grön ska det vara i originalreceptet)
1 mild lök
3 vitlöksklyftor (för många enligt vissa)
2 skivor tärnat vitt bröd
grovsalt efter tycke och smak
1/2 dl olivolja
2-3 msk rödvinsvinäger eller mer om ni gillar vinäger, kanske 1/2 dl

Med god hjälp av Richard och Mats Björkman på Sydkusten har detta recept justerats efter hand. Tack för hjälpen!

Ev tillbehör om man vill
 Brödtärningar/skivor
 Gurka
 Paprika
 Lök

Gör så här
Dela tomaterna och ta bort den vita innersta stjälken och kärnorna. Skala gurkan och dela den i mindre bitar. Dela paprikan och ta bort alla frön och stjälken och skär i mindre bitar. Dela löken och ta bort det yttersta skalet. Hacka löken och vitlöken.

Ta bort kanterna på brödet och lägg i det mjuka innanmätet i lite vatten ca 15 min.

Lägg paprika, tomaterna, lök, vitlök och gurka i en skål. Häll i vinäger, olja och salt. Tillsätt brödet. Låt stå och dra i ca två timmar.
Lägg allt i en matberedare och mixa ihop. Smaka av med eventuellt mer salt och vinäger.

Tycker du att soppan är för tjock kan du lägga i några isbitar.
Ställ in soppan i kylskåpet och låt den bli riktigt kall innan servering.

Tillbehör
Sätt ugnen på 200 grader. Skär brödet i så fina skivor som möjligt. Pensla med olivolja och sätt in i ugnen tills de blir knapriga. 
Hacka lök, paprika och resten av gurkan i små tärningar.

Servera soppan i små glas med grönsakstärningar och brödbitarna.

Soppan håller sig flera dagar i kylskåp.