Portobello-svamp

3 x Pintxos – tapas

Pintxos


10 personer

1 BAGUETTE
Skär baguetten i 1 cm tjocka skivor (30 st). Ta fram en ugnsplåt och smörj den med olivolja. Lägg på skivorna o ringla olivolja över. Rosta dem i ugnen ca 200 grader tills de är gyllenbruna. Ta ut och garnera med tillbehören nedan.

SARDELLER MED FÄRSKOST
10 sardeller
1 msk persilja, strimlad
1 tsk citronsaft
svartpeppar
1 dl färskost
2 msk olivolja

Blanda färskosten med persilja, citronsaft och olivoljan. Smaksätt med salt och svartpeppar. Bred färskosten på den rostade baguetten och garnera med sardell samt persiljekvist.

SERRANOSKINKA MED CHAMPINJONER
5 skivor serranoskinka
10 champinjoner
1 vitlöksklyfta
3 msk olivolja
3 msk smör, rumstempererat

Dela skinkan på hälften och lägg på baguetterna. Ta bort foten från champinjonerna och stek dem hela i olivolja. Riv vitlöken och blanda med smöret, salta och peppra. Stek på champinjonerna igen på båda sidorna och tillsätt vitlökssmöret mot slutet. Garnera slutligen skinkan med champinjonerna och ringla lite av smöret över.

KRONÄRTSKOCKA MED TRYFFEL-AIOLI
10 kronärtskockshjärtan
1 dl rucola, hackad
2 äggulor
4 dl rapsolja
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
1 droppe tryffelolja
salt och svartpeppar

Dela kronärtskockan och blanda upp den med rucolasalladen. Blanda äggulorna, vinägern, senapen och tryffeloljan. Vispa sedan ihop äggblandningen och tillsätt rapsoljan droppvis. Vispa ihop aioli och smaksätt med salt och peppar. Lägg kronärtskockan på baguetterna och ringla sedan över aiolin.