Agua con gas – Mineralvatten
Agua sin gas – Naturellt vatten
Batido – Smoothie
Café americano – Svart kaffe (styrka som svenskt bryggkaffe)
Café solo – Svart kaffe (espresso-liknande)
Café con leche – Kaffe med mjölk (liknande café latte)
Café cortado – Svart kaffe (espresso-liknande) med en liten skvätt mjölk
Café sombra – Svart kaffe med mycket mjölk
Carajillo – Svart kaffe med sprit i, oftast brandy eller rom
Café descafeinado de máquina – Koffeinfritt kaffe (kaffesorterna ovan kan beställas koffeinfritt)
Café descafeinado de sobre – Koffeinfritt kaffe med frystorkat kaffe
Leche – Mjölk
Té – Te
Té negro – Svart te
Té verde – Grönt te
Infusión de manzanilla – Kamomillte
Menta poleo – Myntate
Zumo – Juice
Zumo de naranja – Apelsinjuice
Zumo de manzana – Äppeljuice
Zumo de tomate – Tomatjuice
Carta de vinos – Vinlista
Vino blanco – Vitt vin
Vino tinto – Rött vin
Vino rosado – Rosévin
Tinto de verano – Rött vin blandat med is och Casera (som sockerdricka) eller 7-Up
Cerveza – Öl
Jerez – Sherry
Fino – Torr sherry
Una copa – Ett glas
Una botella – En flaska
Albóndigas de pescado – Fiskbullar
Almeja – Hjärtmussla
Anchoa – Anjovis
Anguila – Ål
Atún – Tonfisk
Bacalao – Kabeljo
Bacalao fresco – Torsk
Besugo – Havsbraxen
Bogavante – Hummer
Bonito – Vit tonfisk
Boquerones (vanligtvis friterade eller marinerade) – Anjovis
Brema – Braxen
Buey de mar, Cangrejo – Krabba
Calamar – Mindre bläckfisk (calamares är ofta friterade ringar)
Cangrejo – Flodkräfta
Caracoles – Sniglar
Carabineros - skaldjur (tillhör kräftsläktet)
Cigala – Havskräfta
Dorada - Guldbraxen (saltvattenfisk)
Erizo de mar – Sjöborre
Gambas – Räkor
Halibut – Hälleflundra
Huevas – Fiskrom
Huevas de marisco – Skaldjursrom
Langosta – Hummer utan klor
Lenguado – Sjötunga
Lubina – Havsabborre
Lucio – Gädda
Mejillón – Blåmussla
Merluza – Kolja, kummel
Mero, róbalo – Havsabborre
Ostra – Ostron
Perca – Abborre
Pez de San Pedro – Sanktpersfisk
Pez espada – Svärdfisk
Pulpo – Åttaarmad Bläckfisk
Rape – Marulk
Rodaballo – Piggvar
Salmón – Lax
Sardina – Sardin
Sepia – Tioarmad bläckfisk
Trucha – Forell
Trucha salmonada – Havsöring
Umbra – Harr
Vieira – Jakobsmussla, pilgrimsmussla
Albóndigas – Köttbullar
Alce – Älg
Asado de cordero – Lammstek
Bacon – Bacon
Bistec – Biffstek
Canejo – Kanin
Carne de ternera – Kalvkött
Carne picada – Köttfärs
Chuleta de cerdo – Fläskkotlett
Chuleta de cerdo ahumado – Kassler
Chuleta de cordero eller costillas de cordero – Lammkotlett
Chuleta de ternera – Kalvkotlett
Chuletón - T-benstek
Ciervo – Hjort
Cordero – Lamm
Corzo – Rådjur
Costilla de cerdo – Revbensspjäll
Costillar de cerdo – Fläskkarré
Escalope – Schnitzel
Faisán – Fasan
Ganso – Gås
Hamburgesa – Hamburgare
Hígado – Lever
Hígado de ternera – Kalvlever
Jamón – Skinka
Jamón ahumado – Rökt skinka
Jamón cocido – Kokt skinka
Jamón serrano – Lufttorkad skinka
Lasaña – Lasagne
Liebre – Hare
Paletilla de cordero – Lammbog
Panceta – Sidfläsk
Pato – Anka
Pechuga de pavo – Kalkonbröst
Pechuga de pollo – Kycklingbröst
Pierna de cerdo – Fläsklägg
Pierna de cordero – Lammlår
Pollo – Kyckling
Rabo de buey – Oxsvans
Reno – Ren
Silla de cordero – Lammsadel
Solomillo de cerdo – Fläskfilé
Solomillo de cordero – Lammfilé
Solomillo de ternera – Oxfilé
Aguacate – Avokado
Ajo – Vitlök
Alcachofa – Kronärtskocka
Berenjena – Aubergine
Calabacín – Squash
Cebolla – Lök
Cebollino – Gräslök
Champiñones – Champinjoner
Chirivía (pastinaca) – Palsternacka
Col blanca – Vitkål
Coliflor – Blomkål
Endibia – Endiv
Espárrago – Sparris
Espinaca – Spenat
Garbanzos – Kikärtor
Guisantes – Ärtor
Habas – Bondbönor
Hinojo – Fänkål
Judias verdes – Skärbönor
Lenteja – Lins
Lechuga – Salladshuvud
Nabo sueco – Kålrot
Patatas – Potatis
Pimientos – Paprika
Pepino – Gurka
Puerro – Purjolök
Rábano – Rädisa
Rábano negro – Rättika
Remolacha – Rödbeta
Setas – Svamp
Tomate – Tomat
Trufa – Tryffel
Zanahoria – Morot
Ajo – Vitlök
Albahaca – Basilika
Azafrán – Saffran
Azúcar – Socker
Bayas de enbro – Enbär
Canela – Kanel
Cilantro – Koriander
Clavo – Kryddnejlika
Cúrcuma – Gurkmeja
Comino – Kummin
Curry – Curry
Eneldo – Dill
Estragón – Dragon
Guindilla – Spansk peppar
Hierbas – Örter
Hinojo – Fänkål
Jengibre – Ingefära
Laurel – Lagerblad
Mejorana – Mejram
Menta – Mynta
Nuez moscada – Muskotnöt
Orégano – Oregano
Perejil – Persilja
Pimienta (blanca/negra/rosa/verde) – Peppar (vit/svart/rosé/grön)
Romero – Rosmarin
Sal – Salt
Salvia – Salvia
Tomillo – Timjan
Vainilla – Vanilj
Arándano – Blåbär
Albaricoque – Aprikos
Cerezas – Körsbär
Clementina – Clementin
Dátiles – Dadlar
Frambuesas – Hallon
Fresas – Jordgubbar
Granada – Granatäpple
Higos – Fikon
Lima – Lime
Limón – Citron
Manzana – Äpple
Melocotón – Persika
Melón – Melon
Mora – Björnbär
Naranja – Apelsin
Nectarina – Nektarin
Pera – Päron
Piña – Ananas
Plátano – Banan
Pomelo – Grapefrukt
Ruibarbo – Rabarber
Sandía – Vattenmelon
Uva – Druva
Aceitunas – Oliver
Alcaparras – Kapris
Bocadillo – Smörgås
Embutidos – Charkuterivaror
Ensalada de gambas – Räksallad
Ensalada de mariscos – Skaldjurssallad
Ensalada de patatas – Potatissallad
Ensalada de tomate – Tomatsallad
Ensaladilla rusa – Mimosasallad (vanlig som tapa eller ración)
Huevo – Ägg
Mostaza – Senap
Nata – Grädde
Queso – Ost
Queso de cabra – Getost
Queso de oveja – Fårost
Queso de vaca – Ost gjord på komjölk
Salsa – Sås
Sopa – Soppa
Tortilla - Omelett
Tortilla española - omelett med lök och potatis
Menú del día – Dagens meny (oftast 3 rätter, ibland ingår dryck, serveras på lunchen)
Plato del día – Dagens rätt
La carta – Meny
Entrada – Förrätt
Segundo – Varmrätt
Postre – Dessert
Tapas – Smårätter
Ración – Portion (större än en tapa)
Asado – Grillad
Barbacoa – Grill, grillfest
Brocheta – Grillspett
Caldo – Fond, buljong
Cocido – Kokt
Curado – Lagrad (om ost)
Frito – Friterad
Grasa – Fett
Poco hecho – Blodig
Bién hecho – Välstekt
Pisto – Grönsaksgryta