Rabattkort

Rabattletande pensionär

Pensionär? Jag? Det känns riktigt bra, på många sätt, och jag är full av energi och entusiasm inför vad som väntar mig på andra sidan ålderssträcket men pensionär har jag inte tänkt bli än. Bara på papperet. Jag älskar att jobba och kreera nya upplevelser så det fortsätter jag med. Vad skulle jag göra av all min tid om jag inte jobbar? Läsa, resa, matlagningskurser, utveckla spanska språket, blogga, umgås…. ja men allt detta gör jag ju redan trots att jag jobbar.

Jag har insett att en ny värld öppnar sig som pensionär. Pensionärsrabatter. Det började när jag blev "låtsaspensionär" vid 61 års ålder och började ta ut min svenska allmänna pension. Då fick jag ett intyg från Pensionsmyndigheten som berättigade mig till pensionärsrabatter. Jag kunde bl a köpa SL-resor till reducerat pris när jag var i Stockholm och det gjorde en hel del på priset. På hotellet som jag ibland brukar bo i Stockholm, Marriott Courtyard på Lindhagensplan, ger seniorrabatt från det man har fyllt 62 år. Det gör också väldigt mycket på priset har jag insett under de år som jag har utnyttjat den rabatten.

För någon månad sedan började jag kolla in rabatter. Inte bara pensionärsrabatter utan även andra rabatter, medlemskort och allt annat man kan samla på sig i form av "puntos" och få ut i pengar, varoro, upplevelser eller reducerat pris. Snabbt inser jag att jag själv har ett antal bonuskort, fysiska eller digitala, som ger mig rabatter på mycket men som jag inte utnyttjar. Jag blev lite nyfiken också om jag i Sverige kunde ansöka om olika bonuskort/program. Jag gick in på NK och frågade om jag kunde få ett NK Nyckelkort som utlandssvensk och visst kunde jag det. Mitt kort skickades hem några veckor senare och det började ramla in välkomsterbjudanden i mailen som jag kunde utnyttja vid nästa tillfälle i Stockholm. Roligt!

Vid senaste Stockholmsresan provade jag ett av många erbjudanden jag fått. Det var ett hekto te, NK-blandning, som present vid första köpet på NK Tehandel. Vad kunde vara bättre? Jag som älskar te och bara dricker det i lösvikt. Inga påsar här inte. Och ännu bättre. Min väninna köpte två hekto Djurgårdsblandning i present till mig och använde mitt Nyckelkort, med försäljerskans goda minne, så att jag fick min välkomstpresent. Tack Karin!

Jag fortsatte min rabattresa och gick in på Pocket Shop för att köpa några böcker. Ja, jag är så gammalmodig att jag vill hålla i min bok som jag läser och vända blad och se hur bladen blir större på vänstersidan och slutet närmar sig. Jag hade tre rabattkort där och frågade om de bytt system och visst var det digitaliserat så mina stämplar registrerades på mitt personnummer och det visade sig bli 10 poäng som vid nästa inköp ger mig en gratis bok att vända blad i.

När jag börjar fundera på vilka kort jag har och var jag är medlem inser jag att en helt ny värld öppnar sig om jag nu blir lite mer strukturerad och tänker på att använda medlemskorten eller se till att de digitalt ramlar in på mina konton. Nu får det bli ordning på fru Wiberg och hennes poängjagande. Ett excelark skulle sitta bra. Då blir det ordning och reda.

Vad finns det då för möjligheter till pensionärsrabatter i Spanien? Jag är nyfiken och börjar leta.

En väninna och jag äter födelsedagslunch tillsammans, som jag blir bjuden på, tack Eva, och vi börjar prata om detta och inser att vi inte vet så mycket så vår uppgift till nästa gång vi ses blir att leta rätt på seniorrabatter i Spanien.

Vi ses redan efter några dagar och då går vi till Ayuntamientot (stadshuset) i Marbella för att ansöka om det kort som ger alla som är inskrivna i Marbella kommun möjlighet att åka de kommunala bussarna inom Marbella gratis. Vilken möjlighet! Och man behöver inte ens vara pensionär för att få detta kort. Om 15 dagar är kortet klart för avhämtning. Richard Björkman på Sydkusten har skrivit om detta på Facebooksidan Svenskar i Marbella tror jag.

Vi har också fått nys om att när man fyller 65 kan man ansöka om ett pensionärskort som ger rabatter på de flesta allmänna kommunikationsmedel, gym, museer, teatrar, en matkedja, Paradorer (hotell). När vi ändå är på Ayuntamientot frågar vi så klart. Visst, svarar mannen, gå och fotografera er, kom tillbaka med 2 foton, ta nummerlapp och vänta på er tur så hjälper vi er. Men ni måste ha fyllt 65. Var det en komplimang, eller?

Näst i tur att besöka är min bank, La Caixa, för att ansöka om ett kort som är kopplat till kontot och ger rabatt på Renfe, ett av tågnäten, i Spanien. Då kan jag få upp till 40 % rabatt på t ex AVE-tågen mellan Málaga och Madrid. Men attans. Klockan är strax efter halv tre och banken har sommartid och stänger just halv tre. Banktjänstekvinnan öppnar dörrarna och kommer ut och ber om ursäkt att de har stängt men hälsar oss välkomna i morgon. Wops… vilken service.

Vad ska vi då göra? Fotografera oss så klart…. Nej, nej de har siestastängt. Då finns ingen annan råd än att göra det en annan dag och när man fotograferas måste man ju vara fin. Dagen efter ska vi ut på födelsedagsmiddag för min väninna fyller år och vad passar väl bättre än att fixa håret och klä oss fina och gå till fotografen innan vi ska äta middag.

Nu börjar jag se det här som en sport. Möjligheterna är oändliga men det gäller ju att inte bara att samla på sig rabatter och poäng utan att kunna utnyttja dem också. En del av min tid kommer nu att fyllas av att hitta både spanska och svenska rabatter.

Undrade jag i början av den här bloggen vad jag skulle göra om jag inte arbetade? Svaret finns här! Leta rabatter och utnyttja dem alla! Jag kommer inte att ha tid att arbeta.

Länk till spansk pensionärsinformation om rabatter: https://www.coinc.es/blog/noticia/descuentos-pensionistas-jubilados

Länk till svensk information om pensionärsrabatter: www.pensionarsrabatt.nu
https://seniordays.com/se/

Saludos y hasta pronto,

Rosa