Benahavis

Benahavís – en bergsby 7 km från kusten

När jag åker upp mot den lilla byn Benahavís, som ligger 7 km från kusten ovanför San Pedro de Alcántara, slingrar sig vägen upp genom berg och dalar och bredvid vägen finns en flod som beroende på årstiden innehåller mer eller mindre vatten. I bergen och området runt Benahavís finns många olika sorters fåglar och ett rikt djurliv och ett flertal korkekar och det lär finnas ett 1 000 år gammalt kastanjeträd.

Det är en vacker och charmig liten bergsby med ca 800 invånare men totalt i Benahavís kommun bor 7100 invånare (2015) och det är flera utländska invånare än spanjorer. Just i Benahavís finner man kanske inte det genuina Spanien men det är en charmig by med sina vitkalkade hus, branta gator, konstgallerier, många restauranger, hotell och närbelägna golfbanor. Du hittar 12 av Costa del Sols ca 70 golfbanor här. Att Benahavís lever på sin turism känns ju nästan överflödigt att skriva!

När jag kommer upp till Benahavís kör jag mot centrum och letar parkeringsplats utmed ”huvudgatan”. Det är bäst att ta första bästa. Avstånden är ju inte så stora i byn utan det går att gå runt i sakta mak. På höger sida när man kommer in i Benahavís finns det en restaurangskola där elever från olika länder, däribland Sverige, går.Om den nu finns kvar 2016.

När väl bilen är parkerad går jag längs gatan och fram emot skulptören och designern David Marshalls galleri och affär. Han gör underbara konstverk av allehanda saker till exempel gamla bilmotorer, pall av en sadel men också bruksföremål som vackra skålar, fat och bestick, bord, stolar.

Gatorna är som sagt branta, smala och slingrar sig både i och utanför den lilla byn. Snart kommer jag ner till det lilla torget där det finns både uteserveringar och vackra byggnader. Förutom alla restauranger och barer finns det många små turistshoppar där man kan handla trevliga souvenirer och minnen från Benahavís.

Tisdagar är marknadsdag i Benahavís och på söndagar är det loppmarknad vid kapellet på vägen från kusten upp mot byn och på måndag- och lördagskvällar är det konst- och hantverksmarknad i byn.

För många år sedan, och kanske än idag, är en del av byns restauranger kända för att tillaga och servera helstekt fläskfilé med olika kryddningar. Många besökte då även byn för att uppleva det lilla kvarteret som upptas av konstnären David Marshall och beundra, beskåda och köpa hans vackra konstverk. I dag är Benahavis mycket mer än en “fläskfiléby”. Många restauranger, barer, affärer, små mysiga gator, trevliga små torg där man kan njuta ev en kaffe eller tapas.

Och vad gäller restaurangutbudet så har det i många år tillbaka varit populärt att åka på utflykt hit antingen för lunch eller middag.

Benahavís bär, som så många andra små spanska byar, på en historisk miljö och bland annat det gamla El Castillo, tornet, var en del av försvarsmuren i staden. El Castillo byggdes antagligen på 1200-talet av morerna för att skydda handelsvägarna. Ovanför i bergen ligger ruinerna av slottet Montecastillo där den moriska kungen hade sitt säte. Ben Havis, son till Havís har gett byn dess namn. Havís var en morisk furste på 800-900-talet.

Vi ses snart! Hasta pronto!