Lexikon för mat & dryck

Drycker – Bebidas

Agua con gas – Mineralvatten
Agua sin gas – Naturellt vatten
Batido – Smoothie
Café americano – Svart kaffe (styrka som svenskt bryggkaffe)
Café solo – Svart kaffe (espresso-liknande)
Café con leche – Kaffe med mjölk (liknande café latte)
Café cortado – Svart kaffe (espresso-liknande) med en liten skvätt mjölk
Café sombra – Svart kaffe med mycket mjölk
Carajillo – Svart kaffe med sprit i, oftast brandy eller rom
Café descafeinado de máquina – Koffeinfritt kaffe (kaffesorterna ovan kan beställas koffeinfritt)
Café descafeinado de sobre – Koffeinfritt kaffe med frystorkat kaffe
Leche – Mjölk
– Te
Té negro – Svart te
Té verde – Grönt te
Infusión de manzanilla – Kamomillte
Menta poleo – Myntate
Zumo – Juice
Zumo de naranja – Apelsinjuice
Zumo de manzana – Äppeljuice
Zumo de tomate – Tomatjuice
Carta de vinos – Vinlista
Vino blanco – Vitt vin
Vino tinto – Rött vin
Vino rosado – Rosévin
Tinto de verano – Rött vin blandat med is och Casera (som sockerdricka) eller 7-Up
Cerveza – Öl
Jerez – Sherry
Fino – Torr sherry
Una copa – Ett glas
Una botella – En flaska

Spanskt lexikon för drycker
Skaldjur

Fisk & skaldjur – Pescado y mariscos

Albóndigas de pescado – Fiskbullar
Almeja – Hjärtmussla
Anchoa – Anjovis
Anguila – Ål
Atún – Tonfisk
Bacalao – Kabeljo
Bacalao fresco – Torsk
Besugo – Havsbraxen
Bogavante – Hummer
Bonito – Vit tonfisk
Boquerones (vanligtvis friterade eller marinerade) – Anjovis
Brema – Braxen
Buey de mar, Cangrejo – Krabba
Calamar – Mindre bläckfisk (calamares är ofta friterade ringar)
Cangrejo – Flodkräfta
Caracoles – Sniglar
Carabineros - skaldjur (tillhör kräftsläktet)
Cigala – Havskräfta
Dorada - Guldbraxen (saltvattenfisk)
Erizo de mar – Sjöborre
Gambas – Räkor
Halibut
– Hälleflundra
Huevas – Fiskrom
Huevas de marisco – Skaldjursrom
Langosta – Hummer utan klor
Lenguado – Sjötunga
Lubina – Havsabborre
Lucio – Gädda
Mejillón – Blåmussla
Merluza – Kolja, kummel
Mero, róbalo – Havsabborre
Ostra – Ostron
Perca – Abborre
Pez de San Pedro – Sanktpersfisk
Pez espada – Svärdfisk
Pulpo – Åttaarmad Bläckfisk
Rape – Marulk
Rodaballo – Piggvar
Salmón – Lax
Sardina – Sardin
Sepia – Tioarmad bläckfisk
Trucha – Forell
Trucha salmonada – Havsöring
Umbra – Harr
Vieira – Jakobsmussla, pilgrimsmussla

Kött och fågel – Carne y pollo

Albóndigas – Köttbullar
Alce – Älg
Asado de cordero – Lammstek
Bacon – Bacon
Bistec – Biffstek
Canejo – Kanin
Carne de ternera – Kalvkött
Carne picada – Köttfärs
Chuleta de cerdo – Fläskkotlett
Chuleta de cerdo ahumado – Kassler

Chuleta de cordero eller costillas de cordero – Lammkotlett

Chuleta de ternera – Kalvkotlett

Chuletón - T-benstek

Ciervo – Hjort

Cordero – Lamm

Corzo – Rådjur

Costilla de cerdo – Revbensspjäll

Costillar de cerdo – Fläskkarré

Escalope – Schnitzel

Faisán – Fasan

Ganso – Gås

Hamburgesa – Hamburgare

Hígado – Lever

Hígado de ternera – Kalvlever

Jamón – Skinka

Jamón ahumado – Rökt skinka

Jamón cocido – Kokt skinka

Jamón serrano – Lufttorkad skinka

Lasaña – Lasagne

Liebre – Hare

Paletilla de cordero – Lammbog

Panceta – Sidfläsk

Pato – Anka

Pechuga de pavo – Kalkonbröst

Pechuga de pollo – Kycklingbröst

Pierna de cerdo – Fläsklägg

Pierna de cordero – Lammlår

Pollo – Kyckling

Rabo de buey – Oxsvans

Reno – Ren

Silla de cordero – Lammsadel

Solomillo de cerdo – Fläskfilé

Solomillo de cordero – Lammfilé

Solomillo de ternera – Oxfilé 

Kött
Grönsaker

Grönsaker – Verduras

Aguacate – Avokado

Ajo – Vitlök

Alcachofa – Kronärtskocka

Berenjena – Aubergine

Calabacín – Squash

Cebolla – Lök

Cebollino – Gräslök

Champiñones – Champinjoner

Chirivía (pastinaca) – Palsternacka

Col blanca – Vitkål

Coliflor – Blomkål

Endibia – Endiv

Espárrago – Sparris

Espinaca – Spenat

Garbanzos – Kikärtor

Guisantes – Ärtor

Habas – Bondbönor

Hinojo – Fänkål

Judias verdes – Skärbönor

Lenteja – Lins

Lechuga – Salladshuvud

Nabo sueco – Kålrot

Patatas – Potatis

Pimientos – Paprika

Pepino – Gurka

Puerro – Purjolök

Rábano – Rädisa

Rábano negro – Rättika

Remolacha – Rödbeta

Setas – Svamp

Tomate – Tomat

Trufa – Tryffel

Zanahoria – Morot

Kryddor och örter – Especias y hierbas

Ajo – Vitlök

Albahaca – Basilika

Azafrán – Saffran

Azúcar – Socker

Bayas de enbro – Enbär

Canela – Kanel

Cilantro – Koriander

Clavo – Kryddnejlika

Cúrcuma – Gurkmeja

Comino – Kummin

Curry – Curry

Eneldo – Dill

Estragón – Dragon

Guindilla – Spansk peppar

Hierbas – Örter

Hinojo – Fänkål

Jengibre – Ingefära

Laurel – Lagerblad

Mejorana – Mejram

Menta – Mynta

Nuez moscada – Muskotnöt

Orégano – Oregano

Perejil – Persilja

Pimienta (blanca/negra/rosa/verde) – Peppar (vit/svart/rosé/grön)

Romero – Rosmarin

Sal – Salt

Salvia – Salvia

Tomillo – Timjan

Vainilla – Vanilj

Kryddor: Rosmarin
Spanska apelsiner

Frukt och bär – Fruta y baya

Arándano – Blåbär

Albaricoque – Aprikos

Cerezas – Körsbär

Clementina – Clementin

Dátiles – Dadlar

Frambuesas – Hallon

Fresas – Jordgubbar

Granada – Granatäpple

Higos – Fikon

Lima – Lime

Limón – Citron

Manzana – Äpple

Melocotón – Persika

Melón – Melon

Mora – Björnbär

Naranja – Apelsin

Nectarina – Nektarin

Pera – Päron

Piña – Ananas

Plátano – Banan

Pomelo – Grapefrukt

Ruibarbo – Rabarber

Sandía – Vattenmelon

Uva – Druva

Mat – Comida

Aceitunas – Oliver

Alcaparras – Kapris

Bocadillo – Smörgås

Embutidos – Charkuterivaror

Ensalada de gambas – Räksallad

Ensalada de mariscos – Skaldjurssallad

Ensalada de patatas – Potatissallad

Ensalada de tomate – Tomatsallad

Ensaladilla rusa – Mimosasallad (vanlig som tapa eller ración)

Huevo – Ägg

Mostaza – Senap

Nata – Grädde

Queso – Ost

Queso de cabra – Getost

Queso de oveja – Fårost

Queso de vaca – Ost gjord på komjölk

Salsa – Sås

Sopa – Soppa
Tortilla - Omelett
Tortilla española - omelett med lök och potatis

Menú del día – Dagens meny (oftast 3 rätter, ibland ingår dryck, serveras på lunchen)

Plato del día – Dagens rätt

La carta – Meny

Entrada – Förrätt

Segundo – Varmrätt

Postre – Dessert

Tapas – Smårätter

Ración – Portion (större än en tapa)

Asado – Grillad

Barbacoa – Grill, grillfest

Brocheta – Grillspett

Caldo – Fond, buljong

Cocido – Kokt

Curado – Lagrad (om ost)

Frito – Friterad

Grasa – Fett

Poco hecho – Blodig

Bién hecho – Välstekt

Pisto – Grönsaksgryta

Spanska ostar