Stäng

Den här hemsidan använder cookies. Du kan läsa mer här: integritetspolicy.

En español

Genom det nordvästra hörnet av Spanien – Galicien

av Rose-Marie       •    TILLBAKA TILL SIDAN MED ALLA KRÖNIKOR

Spanien är indelat i 17 autonoma regioner varav Galicien är en och ligger i nordvästra hörnet av Spanien. Det en fantastiskt vacker del av Spanien även om vädret mer påminner om det svenska. Det regnar mycket i den här delen av Spanien men det är oerhört grönt och vackert och det finns en charm i den kalla, pinande vinden som ofta förekommer där. Kanske jag tycker så eftersom jag har förmånen att bo i Marbella med dess sköna värme och härliga klimat året om.

För några år sedan färdades jag genom Galicien och fick se allt det fantastiska de har att erbjuda i form av natur, hav, vinodlingar, kloster som numera är hotell, bodegor, god mat och mycket annat. Galiciens kust kännetecknas av nästan fjordlika vikar med bräckt vatten. Dessa är mycket fiskrika, och bidrar i stor utsträckning till att Galicien räknas bland världens viktigaste fiskeområden. Det sägs att galicierna fångar mer än 80 olika sorters havsfisk i havet utanför sin kust och dessutom musslor och skaldjur.

I Galicien finns det egentligen bara två yrken att välja mellan. Antingen ett liv som fiskare eller som småjordbrukare. Invånarantalet är ca 2,8 milj och det officiella språket är galiciska. Som sagt småjordbrukarna odlar frukt och grönsaker, föder upp höns, grisar och kor. I de typiska förrådshusen av granit, hórreos, lagrar de framförallt majs men även lök, vitlök, pumpor och andra frukter eller grönsaker.

Inte att förglömma är galicierna mäkta stolta över sin regions utmärkta viner där det vita vinet Albariño är mitt favoritvin. Det framställs på druvan som just heter Albariño. Karaktäristisk för Albariñodruvan är att vinrankorna växer högt och på sina spaljéer är de väl skyddade mot fuktighet.

I Galicien produceras även olika sorters ostar och den populäraste osten är Queso de Tetilla, som har formen av ett mjukt välformat kvinnobröst. Tetilla betyder ”liten spene”. I Galicien äter man ofta kraftig och mustig mat och det är inte så konstigt för häruppe är klimatet annorlunda. Dimma, vind regn och molntung himmel är det som utspelar sig mest på väderkartan. Icke att förglömma är Santiago de Compostela – pilgrimmernas dröm och mål på sin pilgrimsfärd genom Frankrike och Spanien. Varje dag får de första 10 pilgrimerna som når staden gratis mat och logi i tre dagar på lyxhotellet Parador Reyes Católicos.

Vi ses snart! Hasta pronto!
Rose-Marie

Fotogalleri från Galicien. Klicka på en bild för att se alla i större format.