Stäng

Den här hemsidan använder cookies. Du kan läsa mer här: integritetspolicy.

En español

España-bloggen

En blogg om upplevelser, vardagstankar och smultronställen.

Vi rivstartar det nya året – i Málaga

På vinbar i MálagaNyårsdagen tillbringar jag i soffan med en bra bok. Jag vill verkligen bli frisk till dagen därpå då jag och några vänner ska åka till Málaga och bo över. Hotellet är bokat sedan lång tid tillbaka.  ..

más / mer

Förälskelse som ger energi

Förälskad i NerjaDet är söndag och en väninna och jag har bestämt att åka till Nerja för jag behöver åka dit och kolla några restauranger inför ett bröllop i slutet av september.   ..

más / mer

En söndagsutflykt med guldkant

Tulpaner sätter guldkant på tillvaronAtt åka på söndagsutflykt och äta lunch på en venta (lite slarvigt uttryckt vägkrog) är alltid en upplevelse. Jag älskar söndagsutflykter. En start på nya veckan eller slut på föregående vecka. Nu har det blivit utflykter två söndagar i rad. En där jag planerade och bokade bord på en av mina favoritventor utanför Casares, Venta Victoria, och igår som var helt oplanerad.  ..

más / mer

Dagsutflykt till Ronda med tjurar och vin

Tjurar i Ronda Ett gäng glada och morgonpigga Sweor står beredda att åka på höstens första längre utflykt som går till Serranía de Ronda. Vårt första stopp blir en uppskattad kort kaffepaus strax innan vi kommer till Ronda. ..

más / mer

När kylskåpet är fyllt

DragonEtt par väldigt nära vänner till mig gör varje vecka en matsedel för att få variation på middagarna och jag är imponerad av det. När jag var gift och barnen var små gjorde jag alltid veckomatsedlar, men inte nu längre.  ..

más / mer

En vårbuffé i påsk

Efter fyra dagars helg är det nu åter måndag och här i Spanien har vi inte helg så livet återgår till de vanliga rutinerna. Fest och gemenskap är roligt – men det är det att jobba också. I alla fall med det jobb som jag har förmånen att ha. Mer om det i en annan blogg. Här vill jag gärna dela med mig av min vårbuffé som jag serverade mina gäster på skärtorsdagen.  ..

más / mer

Papas Arrugadas med Mojosås

Potats – ReceptPotatisen sägs vara ett arv från inkaindianerna och enligt latinamerikansk tradition heter knölarna på Kanarieöarna papas till skillnad på fastlandet där de kallas patatas och sötpotatis batatas eller boniatos.  ..

más / mer

Sommarmat på landet i Stockholms skärgård

Vad vore väl en svensk sommar förutan matjessill, gräddfil, gräslök och färskpotatis. Eller den sprakande grillen i den ljusa sommarkvällen. Dessa ljuvliga dofter.

Jag har haft lyckan att få låna ett fint sommarhus i Stockholms skärgård en vecka i sommar. Huset ligger på en klippa och tomten utgörs av tallar och stenar. En lång trätrappa slingrar sig ner mot vattnet och slutar med den lilla bryggan där man med fördel kan äta sin frukost. Och kanske till och med kan man doppa tårna i Nämdöfjärden… På andra sidan fjärden ligger Runmarö. Båtlivet är underbart med alla segelbåtar som lugnt styr mot sina kvällsmål. Motorbåtarna och vattenskotrarnas brummande motorer inger inte den stillhet som segelbåtens ljudlösa framfart men är ett vanligt inslag. Här har jag nu suttit i 8 dagar och skrivit, skrivit, skrivit och fått massor av inspiration – både till skrivandet och till många nya tankar och uppslag inför hösten.

För mig är stillheten, den självvalda ensamheten, havet och naturen källor till ny energi och uppladdning och tid till eftertanke. 

Det blev till att packa ner minimalt med kläder som passar för att sitta på den stora, fina verandan i ur och skur. Tur att det finns tak även utomhus för det har regnat några dagar. Huset har fönster från golv till tak och i storstugan och där har jag suttit på kvällarna när det varit för kallt ute och blickat ut över vattnet utan att vara mörkrädd – utom en natt. Det var självförvållat. Jag hade blivit så modig så jag hade tittat på Morden i Midsomer, 24 timmar och en kriminalserie. Vem skulle inte bli rädd för mindre?

Det var roligt att planera veckans matinköp så att det skulle räcka i hela veckan. Planeringen var viktig för jag skulle vara här utan bil med 2,5 km till närmaste affär. En halvmil för att köpa något jag kanske glömt är långt när jag ska undvika att promenera för mycket på grund av ett ont ben. 

Inköpen bestod av grönsaker, frukt, jordgubbar, körsbär, blåbär, glass, frukostmat, kött, fisk och kyckling. Färskpotatis, färska kryddor, gräslök i mängder och olika kryddburkar.

Jag vet många som inte tycker om att laga mat till sig själva men eftersom matlagning och bakning är en av mina hobbies älskar jag att planera, att laga och att äta.

Några av de rätter jag har lagat under veckan finns tillgängliga på mina receptsidor här på hemsidan. Klicka på en rubrik och du kommer direkt till receptet.

Lycka till om du provar några av dem!
Laxröra

Soja- och hot-pepparmarinerad rostbiff eller entrecote

Lättlagad kycklingfilé i ugn

Ingefärsmarinerad laxfilé

Helgrillad fläskfilé med fetaost garnerad med soltorkade tomater
 ..

más / mer