Stäng

Den här hemsidan använder cookies. Du kan läsa mer här: integritetspolicy.

En español

España-bloggen

En blogg om upplevelser, vardagstankar och smultronställen.

Tips på bra dryckesval inför helgerna

Rose-Marie Wiberg 

Goda tips kommer här i ett blogginlägg från vår vinexpert
Dan Olsson, Golf y vinos:

SNART ÄR JULEN HÄR med all god julmat, så därför tänkte jag komma med lite tips på drycker som passar till dessa läckerheter.

Först och främst passar en cava som välkomstdrink när gästerna kommer.
Cava går utmärkt att servera till första delen av julbordet med sill och lax i alla former.

Det ska inte vara den absolut torraste utan det räcker med en brut som just betyder torr. 90 % av all cava som dricks i Sverige är brut. Mitt förslag är Rabetllat i Vidal, en torr cava på druvorna Xarel-lo och Macabeo.

Finns i beställningssortimentet och har nummer 77000.
Priset är bara 97 kr. 


Om man nu vill ha öl till sillen och nubben
så prova La Trop som är en ny roséöl med en liten, fräsch restsötma som tar emot den lite salta sillen och kanske beskan i snapsen fantastiskt bra. Finns det räkor på bordet passar ölen utmärkt till det också.

Beställningsnummer 88722.
Pris 27,20 kr.


På ett julbord finns ju en mängd olika kryddor i maten och då passar ett vin med många druvor som tar upp de olika smakerna på ett eller annat sätt. Barbazul kommer från det varma södra Spanien och innehåller 4 druvor såsom Tintilla de Rota, Cabernet Sauvignon, Syrah och Merlot. Dricker du inte upp de flaskor du köper kan det lagras ett par år.

Beställningsnummer 79428.
Pris 120 kr.

Tycker man nu inte om rött vin så finns ju alltid andra val som rosé och vitt. Rosévin är ett underskattat vin tycker jag personligen för det finns många roliga roséer. Vill du ha ett lite lättare alternativ har du det franska Holiday Rosé från Provence och Vardistriktet som i år blev balt till det bästa rosévinet från just Var. Lite röda bär, lite fikon i smaken men för all del ingen sötma utan den är snustorr men frisk och läskande.

Beställningsnummer 79810.
Priset är billiga 82 kr.

Vill man ha lite mer kraft i vinet kan man alltid prova Carredueñas Rosé som är ett lite kraftigare vin och kanske mer anpassat till mat. Vinet har i 3 år fått guldmedalj i Cannes på den stora rosévinstävlingen. En bomb av frukt får du både i näsa och mun. Doftar underbart av jordgubb, hallon och smultron och passar till fisk och till lite kryddstarka rätter.

Beställningsnummer 79809.
Pris 82 kr.

Vi är ju många som tycker om vitt vin och den druvan som jag tycker mest om är Sauvignon Blanc. Detta oavsett om den kommer från Sydafrika, Nya Zeeland, Frankrike eller Spanien. Och varför gå över ån efter vatten, vår spanska Vegadeo har varit omtyckt i många år och har sina fans inte bara på Costa del Sol utan även i i Sverige. Vegadeon är väldigt aromatisk och har både ananas och banan i doften. Smaken är balanserad med trevlig citruskaraktär. Detta vin är mitt val till räkor, skaldjur och havskräftor med lite sälta i.

Beställningsnummer 76448.
Pris 90 kr.

Sist men inte minst vinet med stort V, Concejo 2010. En lång story men här kommer den korta varianten. Enrique Pilcar ärvde gården efter sin far 1998 och då såldes musten till en annan bodega som hade sett storheten i druvsaften. Enrique valde att avsluta det kontraktet och göra eget vin åt familjen och det ångrar han inte idag. Det finns inte ett pris han inte vinner då han ställer upp. Hans viner vinner alltid pris som världens bästa tempranillo och hans årgång 2005 fick pris som ett av Spaniens 3 bästa viner alla kategorier av den spanska sommelierföreningen. Hans vin 2008 valdes till det vin som påven skulle dricka en jul. På den vägen är det! Vinet görs i en begränsad upplaga och det kanske bara kommer 1 000 flaskor till Sverige så skynda fynda!

Beställningsnummer 76447.
Pris 186 kr.

Och inte nog med det, vinet kan nog lagras och utvecklas i ytterligare 5-10 år.

Lycka till med vinvalet!
Din vinvän,
Dan Olsson