Stäng

Den här hemsidan använder cookies. Du kan läsa mer här: integritetspolicy.

En español

España-bloggen

En blogg om upplevelser, vardagstankar och smultronställen.

Till en annan kontinent över en dag

Rose-Marie Wiberg 

Iniciativa i MarockoAtt ta sig till en annan kontinent över en dag känns både lockande och intressant. Utflykten går till Tanger i Marocko. Staden på andra sidan Gibraltarsundet.

Bussen tar oss till Tarifa som ligger på Spaniens sydkust varifrån vi ska ta färjan till Tanger. Vi är ute i god tid så vi får en timme på egen hand för att se oss om i Tarifa. Det är en fin stad och vi hinner gå runt i gamla stadsdelen och sätta oss vid kyrkan för att äta en spansk frukost.

För att komma in i Marocko krävs ett speciellt inresedokument, förutom passet. Väl igenom pass- och säkerhetskontroll kommer vi på färjan och ställer oss i kö för att lämna dokumenten och få passen stämplade. När färjan lägger ut gungar det betänkligt så jag väljer att sätta mig i solen på däck och njuter av resan som tar oss från Europa till Afrika. Resan tar ungefär 35 minuter.

Väl framme i Tanger möter oss buss och en marockansk engelsktalande guide. Vi börjar vår resa genom Tanger genom stadens äldre delar och jag upplever den som ganska sliten men trevlig. Det myllrar av människor eftersom det är lunchtid. Just det ja, tiden skiljer en timme.

I MarockoTuren går upp på berget där vi stannar och lämnar bussen för att ta oss genom staden till fots. Den äldsta delen är omgiven av en mur och i denna del ligger borgen Kasba som byggdes på 1400-talet. Sultanpalatset och medinan besöker vi på vår vandring genom staden. Gränderna i medinan är trånga och mörka och fyllda av små affärer och marknadsstånd. Det finns allt från färska frukter och grönsaker till tyger, mattor, skor, sytråd i alla tänkbara färger, krukor, fat, skinnväskor, aromatiska oljor, hälsoprodukter och väldoftande kryddor. Jag kan inte motstå att köpa ett vackert överkast som jag också kan ha som duk i underbara färger från havsturkos till marinblått. De färgerna passar så bra här vid Medelhavet.

Innan vi kommer till vår lunchrestaurang stannar vi till vid den amerikanska mångmiljardärskan och societetskvinnan Barbara Huttons palats i Tanger där hon tillbringade en del tid. Förutom i Tanger hade hon flera hem i Europa, New York och Mexiko.

Efter lunchen som vi intar på en marokansk restaurang som serverar en soppa, couscous med kyckling, baklava (sött bakverk) och te fortsätter vi gåendes genom Tanger.

Vi får 30 minuter ledigt och då passar jag på att sätta mig tillsammans med ett par andra västerländska kvinnor på ett typiskt marokanskt kafé/teteria för att dricka vatten i den mycket varma höstsolen – ca 32 grader. Här finns enbart män som sitter och dricker te. Jag frågar var alla kvinnor är och får svaret att de är hemma med barnen och förbereder middagen. På morgnarna är det kvinnornas tid att gå på kafé/teteria och dricka te.

Iniciativa i MarockoEfter den lediga halvtimmen är det dags att åka ut till Cap Spartel som är en udde 300 meter över havet ca 12 km väster om Tanger och det är där Medelhavet och Atlanten går samman. På ganska krokiga vägar tar oss bussen genom mycket välbeställda delar av Tanger med vackra hus och vi passerar också kungliga sommarpalatset.

Besöket i Marocko börjar gå mot sitt slut och vi åker tillbaka mot Tanger men fortsätter österut förbi staden och genom de mycket moderna stadsdelarna med nybyggda hus, välordnad strandpromenad, moderna kaféer, lyxhotell och affärer. Vi är på väg upp till Cap Malabata för att inta te på ett annorlunda sätt och njuta av den vackra utsikten som så dags på eftermiddagen/kvällen visar den upplysta spanska kusten framför oss. När vi är framme kommer flera marockanska män springande med vita plaststolar och ställer ut dem vid vägkanten så att vi 30-talet kvinnor ska kunna sitta och dricka vårt te. De ställer också fram små träbord med hål i så att man kan fästa teglasen i dessa så att de inte ramlar av bordet. Snabbt serverar de myntatéet i små glas. För min del som vare sig tycker om mynta eller socker i te står jag gärna över – men det var en upplevelse för hit åker marockanerna på kvällen för att avnjuta utsikten och sitt kvällste – vid strand- eller vägkanten på sina plaststolar.

Iniciativa i MarockoVi åker vidare till hamnen och färjan som ska ta oss tillbaka till Europa och Marbella.

Jag väljer att sitta ute på däck och snart får jag sällskap av en man och en kvinna och två små barn – de är från Tanger men kvinnan bor i Frankrike och mannen i Salamanca. Jag börjar prata med dem och snart är vi inne i ett intressant och livligt samtal om Ramadan, islam, kvinnans ställning i Marocko och om hur det är att leva i Europa. Det blir en givande avslutning på en mycket givande dag.

Saludos y hasta pronto