Stäng

Den här hemsidan använder cookies. Du kan läsa mer här: integritetspolicy.

España-bloggen

En blogg om upplevelser, vardagstankar och smultronställen.

Spanska viner

Rose-Marie Wiberg - måndag, november 07, 2011

Nu är det dags för vår första gästbloggare - Dan Olsson - som skriver om spanska viner.

Un saludo,

Spanska viner!

Det känns rätt att skriva om spanska viner när hösten kommer närmare, inte för att dom inte kan göra vitt eller rosé utan för vi går ju mot kött-tider när mörkret faller på.

Ser man till spanska röda viner så har du ett vin till alla maträtter du kan tänka dig , ljust kött, rött kött, vilt, pasta och till och med fisk om så man vill.

Spanien är världens 3:e största vinproducent och det finns gamla skolan och så finns det den ”nya skolan” , jag älskar båda. Man kan kort sammanfatta de två varianterna så här. Den gamla skolan använder  de ”vanliga” druvorna och i den nya skolan olika druvor blandade på olika sätt. Slutligen använder den nya skolan nya ekfat nästan varje skörd medan den gamla använder samma fat år efter år. Man kan ju inte säga att något sätt är fel för det gamla sättet har ju funkat i många år, och det nya har ju hittat massor av nya kunder. Vad är då skillnaden smakmässigt, jo kortfattat kan man säga det blir mer fruktkänsla både i näsa och gom i det nya sättet att göra vin. Och på det gamla sättet så känner man igen den tydliga vaniljen som går igenom på de lagrade vinerna.

När nu hösten kommer så vill jag helst dricka kraftiga viner med både frukt och tydlig fatkaraktär. Äter jag lamm vill jag gärna ha en Rioja i den ”nya stilen” eller en Ribera del Duero av den gamla stilen. Vill jag däremot ha en röd köttbit med mycket kryddor så väljer jag en TORO, Cigales eller en kraftig Syrah från vilket distrikt som helst. Får jag välja blir det Taberner 2005 från Huerta de Albalá och Tierra de Cadiz, eller ett vin från Ronda där det finns flera att välja mellan. Till vilt skulle jag utan tvekan välja ett vin från Priorat-området, mycket mineraler som samspelar perfekt!

Viva España, och tänk på att livet är för kort för att dricka billigt vin !

Din vinvän

Dan Olsson