Stäng

Den här hemsidan använder cookies. Du kan läsa mer här: integritetspolicy.

España-bloggen

En blogg om upplevelser, vardagstankar och smultronställen.

Söndagsutflykten till en liten bergsby

Rose-Marie Wiberg - måndag, februari 20, 2012

En fantastisk söndag. Solen steg upp vid 8-tiden på morgonen i Marbella och Medelhavet låg blankt och glittrande.  Den här dagen var som gjord för en utflykt i bergen.

Sagt och gjort. Vi satte oss i bilen och åkte öster ut. Dagens mål var en liten bergsby ca 9 mil från Marbella. Och vi skulle besöka den för att köpa en speciell olivolja.

Vägarna slingrade sig genom naturen med vackra berg, gröna kullar, blommande mimosa och stora stenformationer som man funderar på hur många tusen miljoner år det tagit för dem att se ut på det sättet.  På några få ställen utmed vägen såg vi

blommande mandelträd. Mandelträden blommar ju normalt i slutet av januari och någon vecka in i februari men eftersom de vi såg stod i norrläge hade inte blommat över riktigt än. Efter mandelträdens blomning tar mimosan vid. Och de stod nu i sin fulla, gula prakt på bergssluttningarna.

Efter en kort kaffepaus på en trevlig venta, restaurang utmed vägen, åkte vi vidare i det vackra landskapet och genom ett par små byar tills vi nådde vårt mål. Vi började med att botanisera bland olika olivoljor i den lilla butiken vi besökte. Vi köpte flera olika sorter som vi la in i bilen innan vi styrde vår våra steg mot stadens torg uteservering. Det var dags att ta en liten tapas. Det var lite tidigt för lunch. Vi beställde in ensalada rusa (krämig potatis- och grönsakssallad med majonnäs), tonfisk och varma champinjoner. Alla serverade på pyttesmå fat. Detta var lagom at avnjuta i den gassande solen tillsammans med en svalkande dryck. Både uteserveringen och restaurangen inomhus fylldes snabbt med spanjorer i alla åldrar, några pojkar spelade fotboll på torget, ett äldre par som klätt upp sig för söndagens lunch satt vid ett bord och njöt av en sherry och en liten tapas. Härligt att se! Vi bestämde oss snabbt för att fortsätta vår måltid eftersom maten var god och stämningen hög. Vi beställde en räkgryta, fylld och gratinerad aubergine och friterade små chipirones (små bläckfiskar). Vi satt och njöt i ett par timmar innan det var dags att börja tänka på hemfärden. Söndagsutflykten blev just så mysig som vi hade föreställt oss.

Det som är så härligt med söndagar i Spanien är att affärerna är stängda så det går inte att stressa till något köpcentra för att göra veckans inköp.  Antingen gör man utflykter eller så umgås med familj och vänner och då gärna över en lång gemensam lunch med många goda rätter.