Stäng

Den här hemsidan använder cookies. Du kan läsa mer här: integritetspolicy.

En español

España-bloggen

En blogg om upplevelser, vardagstankar och smultronställen.

Reflektion över Spaniens matmoms

Rose-Marie Wiberg 

Moms på mat i SpanienHem ljuva hem. Visst är det en klyscha men oj vad sant.

Varje gång jag kommer hem till Marbella känner jag likadant. Och för att inte tala om hur mycket jag längtar hem varje gång jag reser utanför Spaniens gränser. Efter vad? Mitt hem, lugnet, havet, livskvalitén.

Jag har varit i Sverige i tre veckor på kombinerad jobb- och semesterresa. På Málaga flygplats står min bil och väntar som jag haft på parkeringsföretaget Nordiqcar. Den är nytvättad, listen som ramlat av på ena dörren är ditsatt, förardörrens lås är lagat, den trasiga backspegeln fastsatt. Åh vad det underlättar att få allt gjort medan jag är bortrest. Fantastisk service till ett bra pris.

Bilresan till Marbella går snabbt och jag ställer bilen utanför mitt hus, där det är parkeringsförbud, och springer in med två resväskor. Jag får genast hjälp av portiern i huset som verkar glad över att se mig igen. Jag hämtar ytterligare väskor, två handbagage, tar hissen upp till lägenheten, slänger väskorna innanför dörren och springer ner igen för att parkera bilen i garaget.  

Väl hemma igen har jag tid att se mig om i lägenheten och upptäcker till min glädje att blommorna både på balkongen och inne lever utan att ha fått vatten på tre veckor. Elen har fungerat hela tiden så kyl och frys är på. Det var alldeles i onödan som jag lånade en del av en väns frysutrymme för det lilla som fanns i min frys när jag åkte men det har hänt förr att jag kommit hem till varm frys och rutten mat så varför chansa.

Kylen gapar tom men ren eftersom jag rensade och städade den innan jag åkte hemifrån. Allt annat är sig likt.

Nu är det dags att gå och handla frukost-, lunch- och middagsmat. Varje gång jag handlar här hemma blir jag lika förvånad. Jag tycker att jag får mycket för pengarna. Tidigare har jag gjort en prisjämförelse mellan svenska och spanska varor men nu kollade jag lite noggrannare på momsen eftersom jag även denna gång tycker att inköpet är billigt. 
Jag köpte:

4 burkar grekisk yoghurt, 2 dl i varje 2,04 €
4 stora kycklingfiléer och 4 fläskkotletter, ca 2 kg kött 11,70 €
1 stor tomat 0,43 €
3 färska lökar 0,87 €
1 kg galiamelon 1,64 €
12 stora ägg 1,38 €
3 paket popcorn 0,80 €
70 g ruccola 1,10 €
300 g färsk spenat 1,15 €
200 g kalkon till pålägg och 250 g serranoskinka 4,57 €
1 paket salta pinnar 0,97 €
2 kassar 0,10 €
Totalt 26,75 €

När jag tittar på kvittot ser jag att det finns tre olika momssatser; 4 %, 10 % och 21 %. Jag blir nyfiken och börjar leta på nätet efter moms på matvaror och hittar då att det är 4 % på basvaror som bröd, mjöl, ägg, mjölk, ost, frukt, grönsaker och spannmål. 10 % på övrig mat och vatten. 21 % på kassarna. Uppgifterna är från 2016 och jag har hämtat dem från den här hemsidan ››. Intressant läsning (på spanska) för den som är intresserad. Där finns även momssatser för andra varor än mat. Den vanligaste momsen är 21 % och den s k turistmomsen är 10%.

Det är ju viss skillnad på 4 och 10 % moms i Spanien mot 12 % i Sverige men den gör ju inte hela skillnaden.

Nog om detta. Nu är det dags att pyssla om blommorna, packa upp mitt fina porslin som jag köpt i Sverige och andra saker som har fått plats i mina två resväskor som vägde totalt 45 kg varav 14 kg kläder. Och ett fullt handbagage. Många inköp blev det!
Energin flödar efter att ha varit hemifrån så länge.

Saludos y hasta pronto,

Rose-Marie