Stäng

Den här hemsidan använder cookies. Du kan läsa mer här: integritetspolicy.

En español

España-bloggen

En blogg om upplevelser, vardagstankar och smultronställen.

Papas Arrugadas med Mojosås

Rose-Marie Wiberg 

Potats – ReceptPotatisen sägs vara ett arv från inkaindianerna och enligt latinamerikansk tradition heter knölarna på Kanarieöarna papas till skillnad på fastlandet där de kallas patatas och sötpotatis batatas eller boniatos.

Papas Arrugadas är en specialité i Kanarieöarnas kök. Det är rynkiga potatisar med en lätt saltskorpa. Arrogado betyder rynkig.

Receptet lär ha tillkommit av en slump som så mycket annat. Förr i tiden kokade de som bodde på Kanarieöarna och sjöfararna sin potatis i havsvatten i brist på sötvatten. Därav den kraftiga sältan.

När jag var på Gran Canaria för ett tag sedan serverades Papas Arrugadas som tapas eller till huvudrätter som bestod av en köttbit eller grillad fisk. Till potatisen serveras alltid en mojosås och det finns röd och grön mojo. Mojos är kalla såser som baseras på ättika och olja.

Den rynkiga potatisen och såsen smakade så gott när jag var på Gran Canaria att jag bestämde mig för att tillaga den till min grillade köttbit förra helgen. Och gott blev det!

Papas Arrugadas – Rynkig potatis
1 kg fast småpotatis
1,5 l vatten så det täcker potatisen
2-3 dl havssalt

Skölj potatisen. Lägg dem i en kastrull och häll på saltet, tillsätt vatten. När potatisarna kokas flyter de upp till ytan av saltet. Koka till potatisen är klar. Häll bort nästan allt vatten och lyft kastrullen tillbaka på spisen. Ånga bort resten av vattnet genom att skaka om kastrullen. När potatisen är helt torr, är de färdiga.

Mojo Picón – Stark röd paprikasås
4 röda paprikor
1-2 torkade röda chilifrukter
2-3 vitlöksklyftor
1 krm indisk kummin
½ tsk havssalt
2 ½ dl olivolja
2 skivor gammalt vitt bröd utan kanter
Ättika att smaka av med

Lägg paprikorna i varmt vatten i ca 15 minuter. Häll av vattnet och låt rinna av. Skär paprikan och chilin i bitar (ta bort fröna). Skala vitlöken. Lägg i paprika, vitlök, kummin och havssalt i en matberedare och kör till en slät sås. Häll i olivoljan lite i taget. Smula ner brödet så du får önskad konsistens. Smaka av med ättika. Servera till tapas med potatis eller till en varmrätt med kött eller fisk.

Se mer på vår receptsida ››

Saludos y hasta pronto,

Rose-Marie