Stäng

Den här hemsidan använder cookies. Du kan läsa mer här: integritetspolicy.

En español

España-bloggen

En blogg om upplevelser, vardagstankar och smultronställen.

Om myten att det är svårt att gifta sig i Spanien

Rose-Marie Wiberg 

Gift dig i Spanien!Sedan i höstas har jag även bröllop på min palett av tjänster. Det är många svenskar som vill gifta sig i Spanien.

Förra veckan hade en kvinna fyllt i och skickat ett kontaktformulär från hemsidan. Jag ringde upp den blivande bruden för att prata vidare om vilka tankar hon och hennes sambo har om deras bröllop på Costa del Sol i Spanien.

Det är en glad tjej som svarar i telefonen när jag ringer och hon har en trevlig dialekt. I bakgrunden stojar och leker barnen även om mamman kallar det för att slåss.

Vi inleder vårt samtal om bröllopet och nästan genast säger hon att det är många som säger att det är krångligt att gifta sig i Spanien. Att det är svårt att få till, svårt att boka präst och att det är bäst att gifta sig i Sverige. Själv har hon den inställningen att inte se problemen, utan ser det istället som en utmaning att fixa ett bröllop i Spanien. Och framför allt ta reda på fakta om vad som gäller.

I slutet av vårt samtal påpekar den blivande bruden att det här var väl inga problem och varför säger så många att det är svårt? Hon har en härlig inställning att allt är möjligt om man vill.

Låt oss då reda ut de eventuella frågetecken som finns när det gäller vigslar för svenskar i Spanien.

Finns det svensk präst på Costa del Sol?
Ja, det finns en svensk präst på Costa del Sol och vi har Svenska kyrkan i Fuengirola. De utför vigslar alla dagar utom måndagar och lördagar som det ser ut just nu.

BrudbukettVilka dokument behövs?
• Intyg om hindersprövning
• Intyg om vigsel
• Vigselblanketter
Intyg om hindersprövning och vigsel utfärdas av det lokala skattekontoret i Sverige. Vigselblanketter får man från sin hemförsamling.

Måste man gifta sig i kyrkan?
Nej inte alls. Brudparet väljer den plats där de önskar bli vigda. Kyrkan, stranden, i en trädgård, på ett hotell eller restaurang.

Måste man vara medlem i Svenska Kyrkan i Sverige?

Ja, minst en måste vara medlem.

Hur mycket kostar det att vigas av den svenske prästen och om man vill ha musik i kyrkan?
Svenska kyrkans församlingar utomlands är till största delen självförsörjande och får bara i liten utsträckning del av kyrkoavgiftsmedel från Sverige. Därför tas det ut avgifter för vigslar/välsignelser här.
En vigsel/välsignelse i kyrkan i Fuengirola kostar € 400.
Önskas musik av kyrkans kantor kostar detta € 50.

Vigsel på en annan plats än i kyrkolokalen?
I mån av tid förrättas också vigslar på andra platser. I dessa fall tillkommer ersättning för kostnader för bil med € 3 per mil. I detta pris ingår inte hyra av kyrka eller kapell. Bokningar av andra kyrkor eller kapell görs av brudparet själva.

Priserna ovan är 2016 års priser.

BröllopstårtaNär på året är det bäst att gifta sig?
Det är en fråga som är svår att svara på men vi har ca 320 soldagar om året på Costa del Sol så av den anledningen passar större delen av året. Populära bröllopsmånader för spanjorer är maj och september då sommarmånaderna kan vara väldigt varma. Något att tänka på är att under juli och augusti är det mycket folk på Costa del Sol och priserna stiger också under den perioden. Hotellen brukar vilja att man bokar minst 3 – 7 nätter beroende på vilket hotell och ort man väljer.

Vilka valmöjligheter finns det för vigsel och bröllopsfest?
• Vigsel i kyrkan i Fuengirola och lunch eller middag på en närliggande restaurang.

• Vigsel på stranden och sedan transport till en festlokal eller restaurang.

• Vigsel på ett hotell eller restaurang med trädgård där både vigsel och fest kan hållas.

• Att hyra ett hus som kan rymma ca 20 sovplatser och ha både vigsel och fest där.

• I eget hus eller trädgård.

Valmöjligheterna är många och ovanstående är bara några exempel.

Bröllop i SpanienOch slutligen hur mycket kostar ett bröllop i Spanien?
Det går inte att ge ett generellt pris för det beror helt och hållet på vad man vill ha hjälp med. Hela planeringen från början till slut med allt från hotellbokningar, frisör, brudbukett, transporter, musik, restaurangval, menyer, hyra av tält, catering etc eller enbart en del av jobbet. Alla priser sätts individuellt beroende på era önskemål.

Tänk på några saker. Ni ska ha möjlighet att njuta av er bröllopsdag och inte behöva bekymra er för om allt kommer att fungera. Det är billigare att arrangera bröllop i Spanien än i Sverige. Det lönar sig alltid att anlita professionell hjälp som har ett bra kontaktnät, bra lokalkännedom och pratar språket på plats.

Läs mer på Iniciativas sida om bröllop.

Saludos y hasta pronto,

Rose-Marie