Stäng

Den här hemsidan använder cookies. Du kan läsa mer här: integritetspolicy.

En español

España-bloggen

En blogg om upplevelser, vardagstankar och smultronställen.

Mer än bara sol och bad på Gran Canaria

Rose-Marie Wiberg 

Saltvatten-pool på Gran CanariaTuppen gal de flesta timmar på dygnet. En grannhund skäller för jämnan. Grannkatten jamar. Brisen drar lätt över uteplatsen och krusar saltvattnet i poolen. Jag ser ut över Maspalomas som ligger ca 4 km nedanför bergsområdet där jag gästar mina vänner.

En vecka på Gran Canaria för att upptäcka ön 44 år senare. Här kan du läsa mer om det ››

På morgonpromenaden tittar jag mig nyfiket omkring. Den stenbelagda strandpromenaden ringlar sig utmed havet. Nedanför slår vågorna in mot de alldeles svarta stenbumlingarna. Atlanten breder ut sig så långt ögat kan nå. Ett tiotal fiskebåtar ligger upplagda på stranden en bit bort och det är glest mellan kaféerna.

Däremot är det inte glest mellan turisterna. Vartannat par pratar svenska och nästan lika många pratar tyska och de flesta ser ut att vara 65+. Sammanlagt fem spansktalande hör jag på min nästan timslånga promenad. Efter halva tiden sätter jag mig på ett kafé vid stranden och beställer en dubbel espresso.

En annan morgon åker jag in till stan för att hälsa på i Svenska Kyrkan och Svenska Skolan. De ligger nästan vägg i vägg i San Augustín. Det är alltid spännande att se hur Svenska Skolan och Svenska Kyrkan ser ut på andra ställen i världen.

Vid katedralen i Las PalmasDet doftar gott när jag kommer in i kyrkan. En kvinna bakar kanelbullar för glatta livet och kaféet är välbesökt. När jag tagit mitt kaffe och nybakade kanelbulle byter jag några ord med kyrkoherden Eva som tillträdde i höstas. Efter samtalet med Eva är det dags att besöka Svenska Skolan som fyller 50 år.

Jag ringer på dörren och ut kommer en blond, söt kvinna och hon presenterar sig som Lotta. Jag berättar vem jag är och hon visar mig runt i lokalerna och i ett av klassrummen är det full aktivitet. Ute på skolgården har Bullerbyn byggts upp och där leker barnen på rasterna.

Nu är det dags att åka och handla till kvällens middag som blir en blandning av svensk- och spanskinspirerad mat; Serranoinbakad lax med ingefärssås. Se receptet här ››

En av dagarna hyr jag en bil för att åka upp till norra delen av ön. Jag är nyfiken på Las Palmas och om jag känner igen mig, men 44 år har gått sen sist och det är lång tid. Las Palmas har ca 380 000 invånare och grundades år 1478. Gran Canaria har totalt ca 800 000–900 000 och hela ögruppen Kanarieöarna som består av Teneriffa, Gran Canaria, Lanzarote, La Palma, La Gomera, Fuerteventura, El Hierro och sex mindre öar har ca 2,2 miljoner invånare.

Väl inne i Las Palmas parkerar jag bilen och hoppar på en Hop On Hop Off-buss som jag alltid gör när jag är på ett nytt ställe. Det ger en så bra överblick.

Kyrka i ArucasVi åker förbi den stora hamnen och ut mot Playa de las Canteras och upp mot det moderna Auditorio Alfredo Kraus. Alfredo var en operasångare som föddes 1927 i Las Palmas och dog i Madrid 1999. Han debuterade i Kairo och fortsatte sin karriär i Lissabon, London och på La Scala i Milano och Metropolitan i New York.

Turen fortsätter upp på höjderna där många britter bor och utsikten över Las Palmas är vacker. Jag hoppar av i Gamla Stan för att upptäcka den delen innan jag åker vidare.

Från Las Palmas åker jag västerut mot Arucas där de har en enorm katedral, som egentligen är en stor kyrka.. San Juankyrkan byggdes 1909–1977. Jag åker upp till det högt belägna utsiktsplatsen för att få en överblick över denna förstad till Las Palmas med ca 35 000 invånare. I staden finns också en romfabrik som förutom mörk rom även tillverkar honungslikören Ron Miel.

Det är snart dags för lunch som jag bestämmer för att äta i nästa by, Firgas. Jag slås av hur grönt och vackert det är på norra delen av ön. Visserligen kallare och blåsigare men naturen är vacker. Firgas är en liten stad med drygt 7 000 invånare. Lunchen intar jag på en liten tapasbar innan jag går på upptäcktsfärd i den lilla staden.

Resan går därefter vidare på de slingrande vägarna och emellanåt funderar jag på hur jag kom på idén att åka på dessa krokiga vägar utan att kolla innan. Bergssidan nästan hänger över biltaket på vissa ställen och på andra sidan stupar det rakt ner.

Att möta en bil är inte att tänka på. Jag hinner inte ens tänka tanken förrän det kommer en stor buss mot mig. Det är inte ofta jag stannar men nu ställde jag mig på bromsen och åkte så långt in mot bergväggen jag kunde. Allt avlöpte väl och busschauffören tyckte nog att jag var lite mesig.

Nästa stopp är i Vega de San Mateo och Santa Brigida och på vägen dit finns några små fina ventor, typiska spanska värdshus, som jag gärna skulle vilja besöka en helg.

I Santa Brigidas utkant hittar jag en ekologisk handelsträdgård med många fina marknadsstånd som säljer ekologiska produkter. Jag vet inte om allt är ekologiskt men jag tror det.

En snabb tur genom staden blir det för det har gått många timmar sedan jag åkte från mina vänner i bergen ovanför Maspalomas. Även i kväll är det jag som står för middagen och först ska jag ta mig tillbaka och sedan ska middagen inhandlas. Det blir fisksoppa. Se receptet här ››

Litet fotogalleri (klicka på en bild för att få se hela galleriet med större bilder)

Klipporna i San AugustinGuanchemonument i Las PalmasSvenska Skolans gård i MaspalomasGamla Stan i Las Palmas
Néstor Álamo spansk kompositö, journalist och författare (1906-1994)Plaza de Pilar NuevoMercado de Vegueta, en av saluhallarna
Korset på utsiktsplatsen i Arucas och trappan upp till kyrkan i FirgasEn av de vackra sofforna i FirgasDen annorlunda fontänen i FirgasBänk utanför kyrkan i Firgas
Villa del agua i FirgasPlaza de San Roque i FirgasMenyn från tapasbaren jag åt lunch påFina Mädi som tror att hon är en liten knähund kelade glatt på morgnarna när jag vaknade

Efter den här inspirerande dagen inser jag att jag kommer att åka tillbaka till Gran Canaria för att åka runt och hitta flera fina ställen att kunna övernatta på och njuta av de gastronomiska köken som bland annat Santa Brigida är känd för.

Ännu en plats att komma tillbaka till.

Saludos y hasta pronto,
Rose-Marie