Stäng

Den här hemsidan använder cookies. Du kan läsa mer här: integritetspolicy.

En español

España-bloggen

En blogg om upplevelser, vardagstankar och smultronställen.

Matlagning ger inspiration

Rose-Marie Wiberg 


När jag lagar mat så rensar jag mitt huvud från jobb och tankarna är koncentrerade på matlagningen – oavsett om det bara är till mig själv eller till flera. Att laga mat ger mig inspiration. Mina idéer får jag från olika matlagningsprogram och tips från vänner. Men det är sällan jag använder mig av recept. Jag kan gärna slå upp olika rätter på ”nätet” men sedan gör jag som jag vill ändå. Och det är ju inte bara i matlagning… Jag lägger till, drar ifrån, experimenterar med kryddor, örter och råvaror. Oftast har jag basen klar för mig; kött, kyckling, fisk eller skaldjur men sedan får fantasin flöda fritt. Lite mer av den kryddan och jag provar med det här också, oj finns det i skåpet också då häller jag på eller blandar i lite sånt också... Och så håller jag på tills jag är nöjd.

Många tycker att det inte smakar gott att äta sin egen mat för de har ”tröttnat” på den medan de lagat den. Eller är det så att de provsmakat så mycket att de är mätta? För min del njuter jag av att sätta mig till ett fint dukat bord, gärna med tända ljus, för att äta den hemlagade maten.

Denna enkla men lite festliga rätt tillagade jag på Valborgsmässoafton och det blev riktigt gott. Prova den gärna!

Laxfilépaket i ugn
4 personer
800 g färsk laxfilé
1 citron
1 finhackad mild färsk lök
20 körsbärstomater
½ strimlad gul paprika
Färsk rosmarin och timjan
Salt och svartpeppar
Olivolja
Vitt vin

Lägg ut 4 ganska stora foliebitar. Ställ ugnen på 200 grader.
Skiva citronen i tunna skivor. Hacka löken. Strimla paprikan.
Lägg 2 citronskivor på varje foliebit och en laxfilé ovanpå. Strö över löken, salt och svartpeppar, lägg den strimlade paprikan och körsbärstomaterna runt om. Placera stora kvistar av timjan och rosmarin ovanpå. Droppa över olivoljan och några cl vin över varje filé. Ta ytterligare två citronskivor och lägg på laxen. Stäng paketen ordentligt. Lägg dem i en ugnsfast form och ställ in i ugnen i ca 20 minuter. Lägg upp de hela laxpaketen på tallrikar och servera med pressad potatis eller färskpotatis beroende på årstid. För de som vill är en hemgjord hollandaisesås god.

Lycka till!

Saludos y hasta pronto,