Stäng

Den här hemsidan använder cookies. Du kan läsa mer här: integritetspolicy.

España-bloggen

En blogg om upplevelser, vardagstankar och smultronställen.

Koll på läget eller fullständigt kaos?

Rose-Marie Wiberg - tisdag, augusti 22, 2017

Koll på läget?I juli skulle jag åkt till Sverige och stannat i två veckor. Jag hade planerat att åka runt och besöka vänner i skärgården och till det behövdes en bil. Den hade jag beställt tillsammans med flygbiljetten.   

Mitt svenska körkort var på väg att gå ut i mitten av juni så jag skulle förnya det och få ett spanskt körkort. Äntligen. Sagt och gjort. Jag gick och fotograferade mig, gick på läkarundersökning och lämnade in mitt svenska körkort utan en tanke på konsekvenserna. Det skulle ta tre till fyra månader att få det nya. Under tiden fick jag ett intyg att mitt körkort var inlämnat och att jag fick köra mot uppvisande att detta lilla papper. 

Min avresa till Sverige började närma sig och någon vecka innan slår det mig att jag inte har något körkort nu när jag ska hyra bil i Sverige. Hur ska det gå? Jag ringde uthyrningsfirman och frågade och de var tveksamma till att hyra ut men hänvisade mig till svenska polisen. Där svarade en vänlig kvinna att om jag skulle bli stoppad av polisen kunde de ”slå” på mig och då se att jag hade ett körkort så det var ingen fara sa hon. Däremot var hon inte lika säker på att uthyrningsföretaget tyckte detsamma. Tänk om jag nu åkte upp och inte fick hyra bil, då skulle hela semestern få ett snöpligt slut redan vid ankomsten till Arlanda. 

Jag beslutar mig för att avboka både bil och flygresa. Och det är en historia i sig om SAS välvilja till sina kunder. Efter timmar i kö på telefon kom jag fram och kunde avboka biljetten, vilket inte fungerade via deras hemsida. Jag skulle få pengarna insatta på mitt konto. Dagen innan avresan kom ett meddelande i min inbox att jag kunde checka in på SAS-flyget dagen efter. Jag blev lite orolig men att sitta i ett par timmars kö igen hade jag ingen lust med så jag ringde min väninna som jobbar på Arlanda och bad henne gå till SAS-kontoret och se vad som hänt. Jo, biljetten var avbokad men inte genomförd i systemet men det var ingen fara. Tack, tack. 

När tiden kom för den avbokade hemresan två veckor senare kom ett nytt mail att jag var välkommen att checka in på flyget till Málaga. Jag funderade inte så mycket på det eftersom biljetten var avbokad. Men inga pengar kom in på mitt konto så efter ett par veckor ringde jag SAS och nu var det bara 45 minuters väntetid – jippi! Killen som svarade var mycket hjälpsam och sa att min biljett inte alls var avbokad varpå jag fick ett litet utbrott men innan alla ord rasade ur min mun sa jag till honom att det inte var honom jag var arg på och han svarade blixtsnabbt att jag hade all rätt att vara frustrerad. Och då kom jag av mig och skällde inte mer på honom. Han bokade av biljetten och sa att jag skulle få mina pengar tillbaka. Efter en kvart ringde han och bekräftade beloppet och inom några dagar fanns pengarna på kontot. Snyggt jobbat av Alex på SAS.

För ett par dagar sedan när jag åt middag med en vän kom vi att tala om min avbokade Sverigeresa. Mitt i en mening blir jag alldeles kall och mållös. Jag inser just att jag skulle förnya mitt pass och nationella ID-kort när jag var i Sverige. Det hade jag alldeles glömt bort och får en känsla av att det nu är för sent. När jag kommer hem kollar jag. Jodå, passet gick ut den 10 augusti och ID-kortet den 13 augusti och nu var det den 17 augusti. Jag inser plötsligt att jag är helt papperslös. Åtminstone identifikationslös. Om det nu finns ett sådant ord. Om inte har jag just uppfunnit det. Inget körkort, inget giltigt pass, inget giltigt ID. Jag har ingen giltig handling som visar att jag är jag. 

Min första tanke är att flyga till svenska ambassaden i Madrid så fort det bara går för att förnya dem. Flyga? Vilket bolag skulle i dessa tider släppa ombord en person utan giltiga dokument? Jag kan inte heller få ett tillfälligt pass på konsulatet i Málaga, de utfärdar inga pass. Bila upp till Madrid? Nej, det har jag inte tid med för första lediga tid att förnya handlingarna på ambassaden är den 12 september och det är mitt i bröllopstiderna. Jag hinner inte köra fram och tillbaka mellan bröllopen. Snabbtåget till Madrid då? Ja, det är nu min enda utväg och jag hoppas att de inte begär legitimation på tåget. Om de gör det kommer jag att ha alla utgångna dokument, inklusive körkortspapper och bokningsbekräftelse hos ambassaden, residencia (papper på att jag är skriven i Spanien), ja allt jag kan hitta. Och dessutom tar jag med mig en väninna som kan intyga vem jag är. 

Många tankar far genom huvudet och en väninna sa till mig att det finns nog en mening med det här också – att jag ska ta det lite lugnt. Ja, kanske det och samtidigt blir jag full i skratt i mitt papperskaos. Visserligen har jag kämpat för att inte hela tiden ”vara så duktig” och ha kontroll på allt i mitt liv men det behöver ju inte gå till överdrift och att jag skulle bli så här slarvig var väl aldrig meningen? Men det leder i alla fall till en förhoppningsvis trevlig 24-timmarsvistelse i Madrid.

PS Även mitt kontantkort på Halebop höll jag på att förlora eftersom jag inte använt det sedan jag var i Sverige förra augusti. De håller bara ett år utan aktivitet. Nu har jag fyllt på 50 kr så jag hoppas att det fungerar…

Saludos y hasta pronto,

Rose-Marie