Stäng

Den här hemsidan använder cookies. Du kan läsa mer här: integritetspolicy.

España-bloggen

En blogg om upplevelser, vardagstankar och smultronställen.

Julbelysningen i Málaga – en fin tradition

Rose-Marie Wiberg - söndag, december 06, 2015

Julfint i Málaga centrum Under hela november har jag haft en grupp från Stockholm som bott på El Fuerte Hotel i Marbella. Vi har haft flera aktiviteter och gjort utflykter. Den näst sista dagen var det dags att åka till det pulserande Málaga och se den berömda julbelysningen som premiärlyste den 27 november. Vad kunde vara en bättre avslutning för gruppen som åker hem till Stockholm och adventsfirande?

Bussen avgår från Marbella vid 14.30-tiden och tar vägen via hamnen in till Málaga, vi åker längs avenyn där julbasarens marknadsstånd ligger tätt. Vi passerar tjurfäktningsarenan och den engelska kyrkogården. Vi tar oss upp till borgen Gibralfaro som ligger högt upp på en kulle och här har vi en fantastisk utsikt över stad och hamn. Det franska Centre Pompidou öppnade i våras en filial i Málaga och man ser det på långt håll med sina klara färger som lyser upp i hamnområdet. Efter ombyggnaden av Málagas hamn får staden många besök av de stora kryssningsfartygen, i dag ser vi ett av dessa fartyg där.

Vi tar oss tillbaka till centrum och Plaza Merced, i ett av husen vid torget föddes Picasso och i dag finns här ett litet museum. Det stora Picassomuséet ligger bara några kvarter härifrån. Det är dags för en tur i Málagas inre delar med romerska teatern, Alcazaba och katedralen. Väl framme vid katedralen vill vi ta en liten kaffepaus. I en byggnad från 1887 finns restaurangen och kafeterian El Jardín som jag besökt flera gånger. Här går vi in för att ta oss något i den trevliga miljön.

Calle Larios i MálagaEfter besöket delar vi in oss i tre grupper. En grupp går med vår guide Eva, jag tar med mig en grupp och resten väljer Málagas shoppinggata på egen hand. Jag och min grupp strosar mot den berömda gågatan Calle Larios. Det är här den berömda julbelysningen finns, det är fortfarande ganska lite folk men klockan är bara halv sex och de tänder inte belysningen förrän i skymningen som börjar en timme senare. Vi tar plats på Café Central vid torget Plaza de la Constitución som ligger i slutändan av gågatan. Vi ser oss omkring på det julpynt som satts upp både vid torget och på hela Calle Larios. Jag är lika nyfiken varje år. Snart tänder de…

Nu strömmar det till många spanjorer blandat med turister för att se när belysningen tänds. Detta händer varje kväll, många går ut bara för att titta på detta skådespel. Belysningen tänds i etapper och för varje etapp applåderar man och ropar Ahhhh – Åhhhh.

När hela gatan är tänd strosar vi ner mot avenyn och till vår buss men innan dess stannar vi och hälsar på HC Andersen som sitter på en bänk och filosoferar. Nästan fem timmar har gått och det är dags att åka hem till hotellet för att äta middag.

Jag rekommenderar er som inte varit i Málaga och tittat på julbelysningen att ta en tur dit. Det är en fantastisk upplevelse att se hela staden vackert upplyst på vinterkvällen.

Klicka på en bild för att se galleriets bilder i större format.

 

Saludos y hasta pronto,

Rose-Marie