Stäng

Den här hemsidan använder cookies. Du kan läsa mer här: integritetspolicy.

España-bloggen

En blogg om upplevelser, vardagstankar och smultronställen.

I väntan på vad?

Rose-Marie Wiberg - torsdag, juni 16, 2016

BalkongenI stort sett hela maj har gått åt till sjukhusbesök, läkarbesök, olika typer av röntgen, provtagningar och EKG. Till slut trodde jag att jag var sjuk. Det är en rygg och en höft som spökar och läkaren passar på att göra alla möjliga rutinkontroller, vilket är bra. Då upptäcks några saker till men som tack och lov kan rättas till med enkla medel.

Jag spenderar mycket tid hemma och bestämmer mig för att rensa ut i bokhyllan och passa på att städa den. Min stora läsperiod är under senvår och sommar så vad passar väl bättre än att göra det nu när jag ändå är hemma och väntar. Men vad väntar jag på? Jag vet inte.

När min bokhylla och ett par andra hyllor är klara inser jag att jag har 120 läsvärd, olästa böcker. De jag aldrig kommer att läsa har jag gjort mig av med. Tänk, det är bara att plocka ut en ny bok ur den nystädade hyllan så fort en annan är utläst. Det finns allt från deckare, romaner, biografier till böcker om kvinnor och deras utsatta liv i länder som ligger långt från oss men ändå så nära.

Jag sitter på min älskade balkong och läser men jag trivs inte riktigt, får ingen ro och känner den där vänta-på-vad-känslan komma smygande varje dag. Att sitta och jobba på balkongen är ju också något jag gillar men nej, inte det heller. Jag har inte ens lust att städa balkongen. Den är nu ful och smutsig.

Dagarna och veckorna går. Jag linkar omkring och är glad att jag nu enbart har jobb som kan skötas hemifrån för min lugna period är sommarmånaderna då det inte kommer några grupper. Däremot det som ska planeras och förberedas är perfekt att göra under sommaren. En nära vän hamnar på sjukhus så förutom mina egna besök går jag för att hälsa på min inlagda vän och försöker att muntra upp med färska väldoftande jordgubbar, stora söta vindruvor, bigarråer och lite blommor. Jag skrattar när jag kommer dit och tänker att kanske lägger in mig också med tanke på min ankgång.

Så i lördags när jag sitter på min fula, ostädade balkong, som jag egentligen älskar, inser jag vad jag väntar på. Det är den 4 juni och jag har inte vårstädat balkongen, inte köpt några nya blommor, inga tomatplantor eller örtkryddor, inte tvättat dynorna och inte diskat de smutsiga ljusstakarna i glas eller dammat av räcket och inte…. och inte…. och inte…. Jag har väntat på att de ska måla om vår fasad och de har sagt att de ska göra det innan sommaren. De började i september 2015 men det är ca 330 lägenheter så det tar tid. Jag har väntat på detta och inte velat göra något förrän det är klart.

Jag slänger mig in i köket för att hämta dammtrasor, plockar in alla glasljusstakar i diskmaskinen, slänger utbrunna ljus, noppar och vattnar blommorna som jag inte ens har vattnat på 4-5 veckor. Slänger in stolsdynorna i tvättmaskinen, sopar och tvättar golvet, tar bort en ful duk från bordet. Allt med en rasande fart.

På måndag morgon åker jag till handelsträdgården Guzman i Marbella och springer runt med min vagn och köper sju nya hängpelargoner, en stor tomatplanta, persilja, rosmarin och basilika i kruka. Snabbt hem och ut på balkongen. Lägger på den fula duken igen som får tjäna som planteringsunderlag. Planterar blommorna och tar fram fina krukor till ”köksträdgården”. De nytvättade dynorna lägger jag på stolarna och vips är min fina balkong precis så som jag vill ha den igen. Jag sätter mig i min solstol och ser mig omkring. Vad vackert det har blivit. Jag tar ut min Mac och sätter mig för att jobba och inspirationen har kommit tillbaka.

För mig är harmoni i hemmet en viktig del som ger mig energi och glädje. Målarna får komma när de kommer och nu har jag hört att de har sommaruppehåll så det blir i höst jag får ta itu med det.

Jag inser vad det var jag väntade på. Att återfå harmonin på balkongen och i mitt hem.

Saludos y hasta pronto,

Rose-Marie