Stäng

Den här hemsidan använder cookies. Du kan läsa mer här: integritetspolicy.

En español

España-bloggen

En blogg om upplevelser, vardagstankar och smultronställen.

Fullt sysselsatt med bröllopsbestyr

Rose-Marie Wiberg 

Nygifta – Bröllop i SpanienMycket av min tid har jag först ägnat åt att rehabilitera min höft och det har gått avsevärt mycket bättre än jag förväntat mig. 

Det har också inneburit att jag kunnat göra så många roliga och trevliga saker att bloggandet fått ligga på hyllan. Tiden har helt enkelt inte räckt till. Efter tre månader av träning, sjukgymnastik och korta promenader kunde jag köra bil, gå som vanligt och göra allt – nästan i alla fall – som jag inte kunnat göra på ett par år. Och det viktigaste av allt är att jag inte haft värk en enda dag efter att jag lämnade sjukhuset. Sedan jobbet drog igång i slutet av maj har jag ägnat all tid – både den vakna och sovande – åt att planera och genomföra bröllop för svenska brudpar som vill vigas på Costa del Sol. 

En av de viktigaste dagarna i livet är ju när två personer säger ja till varandra och lovar varandra evig trohet och kärlek och under den dagen får ingenting gå fel.

Att få vara med om dessa bröllopsdagar är en upplevelse på många sätt. 

På senvåren 2016 sjösatte jag mina bröllopssidor och i slutet av juni 2016 utförde jag det första uppdraget som var att beställa och leverera en brudbukett. Litet lagom test.

Nästa kom i början av augusti då jag skulle beställa frisör, brudbukett, coursage (knapphålsblomma) och limousine. Det tredje, i september, som var det första hela bröllopet med ceremoni, middag med catering, vininköp och allt annat som hör till. Säsongen avslutades i november med ett nytt bröllop och så var 2016 slut. 

Den här våren och sommaren har bjudit på desto fler bröllop och upplevelser. 

Minnena far igenom huvudet och sekvenser stannar kvar. Ett exempel är ett par som tittade varandra så djupt i ögonen under vigseln med en värme och energi som vi runt omkring nästan kunde ta på. Det gick en rysning genom kroppen. Ingenting skulle ha kunnat bryta den förtrollningen.  

Ett annat minne är när alla sitter och väntar på att brudparet ska komma in till vigseln kl 18.00. Inget brudpar kommer. Klockan blir fem över sex, tio över sex. Alla, inklusive undertecknad, undrar naturligtvis vart brudparet tagit vägen. Just i det ögonblicket dyker taxin med brudparet upp och vi pustar ut. 

Eller när en servitör glömt att ta betalt av några bröllopsgästerna som tog sig en öl, vatten eller kaffe innan vigseln och restaurangen sedan debiterade min privata nota som jag naturligtvis inte ville betala. Då jagades jag av den ansvarige i ett par dagar som överöste mig med sms om att jag skulle betala det servitörerna hade glömt. Han, för det var en han som var ansvarig, pratade med servitören som glömt ta betalt och han mindes att det var en präst som beställt två kaffe. Då ville han ha telefonnumret till prästen för att kräva in betalning för detta kaffe. Där gick min gräns…

En gång hade jag oförskämd tur. Inför själva bröllopsdagen skapar jag en ”att-göra-lista” med minutschema på allt som ska utföras. Allt från att lägga ut placeringskort, hämta och leverera brudbukett, kolla så att det finns papper, tvål etc på toaletterna – nog så viktigt – stämma av dukning, se till att teknik och alla dekorationer är på plats till att ringa eller skicka meddelande till taxichaufförer och ta emot brudparen när de kommer. 

Bröllopsplanerare i SpanienJag skickade ett sms till den taxichaufför som jag hade bokat 14 dagar innan. Jag "messade" cirka två timmar innan han skulle hämta brudparet och skrev lite glättigt på spanska: allt väl och allt under kontroll inför att du ska hämta brudparet klockan si och så? Jag får tillbaka ett snabbt sms där Jose skriver. Det är inte idag det är i morgon för idag är jag upptagen. Du har skrivit den 22:a och idag är det den 21:a. Jag bara stirrade på sms:et och insåg att jag hade skrivit fel dag eftersom Jose skickat det han fått av mig. 

Det var varmt redan innan kan jag säga men då gick temperaturen säkert upp till 100 grader i min hjärna. Det var inte bara att brudparet skulle hämtas, de skulle först åka till en plats och fotografera sig där chauffören skulle vänta och sedan köra dem till vigseln. Vad skulle jag göra? Tur att det var mitt fel och inte Joses. Jag bad på mina bara knän att han skulle ordna en annan taxichaufför men det var inte lång tid kvar och högsäsong. I samma ögonblick får jag ett sms från bruden där hon ber mig att avboka den extra turen för fotografering och att taxin skulle hämta dem direkt innan vigseln. Samtidigt piper det till i telefon igen, som just nu var glödhet, och där Jose ordnat en annan taxi som jag nu var tvungen att avboka. Pust!

Det är ju oftast minst ett års planering inför ett bröllop utomlands i alla fall från beslut till genomförande så döm om min förvåning en dag när en mycket trevlig blivande brudgum ringde och frågade om jag kunde hjälpa till med ett bröllop i augusti. Detta var i mitten av juli som samtalet kom. Jag frågar då vilket år han tänkt sig, 2018 eller 2019. Nej, nej nu i år, om tre veckor, svarar han glatt. De hade redan ordnat vigselplats så det var bara präst, fotograf, frisör, sminkös, brudbukett, knapphålsblomma, teknik till vigselmusiken, middagsrestaurang, menyval och dekorationer som jag skulle fixa insåg jag snabbt. Till min förvåning säger jag att det är klart att jag ordnar det. Döm om min förvåning när prästen var ledig just den dagen och tiden, fotografen hade en lucka, restaurangen inte var fullbokad, dekorationsfirman kunde ställa upp och frisören också. 

Är jag lite knäpp eller gillar jag utmaningar? Jag tror det sista och jag tog det som en utmaning och en tävling mot mig själv. Med erfarenhet och en inställning om att allt är möjligt kommer man långt! Förutom det har jag fantastiska samarbetspartners som alltid ställer upp.

Saludos y hasta pronto,

Rose-Marie