Stäng

Den här hemsidan använder cookies. Du kan läsa mer här: integritetspolicy.

España-bloggen

En blogg om upplevelser, vardagstankar och smultronställen.

Energiernas makt – tillbakablick

Rose-Marie Wiberg - lördag, december 19, 2015

Jag rensar i röranDet är söndag morgon. Jag vaknar tidigt. Det är mörkt. Jag tassar ner i vardagsrummet tänder några levande ljus.

Öppnar balkongdörren och ser ut över ett sovande Marbella, ett mörkt hav, hör vågorna slå mot stranden. Tänder även ljus på min nystädade balkong. Inser återigen hur härligt livet är. Det är nu det finns tid för återhämtning efter en intensiv och rolig höst. Tid till eftertanke och tid till att få njuta av att bara vara hemma.

Tänk att få vakna upp varje morgon och känna lycka. Visst finns det tillfällen då jag har tyckt att saker och ting varit jobbiga men det måste man nog tillåta sig ibland och det behöver inte betyda att man är olycklig.

Hösten har som sagt varit intensiv med uppdrag som avlöst varandra från mitten av september till mitten av december. Det har varit konferensgrupper, bröllop, jubileumsfest, yogagrupp, seminarier, en grupp som varit här i 31 dagar och slutligen julbord på restaurang Garum i tre dagar. Det har verkligen varit en varierande, rolig och lärorik höst. Dessemellan har jag hunnit utforska nya platser med den fantastiska guiden Eva Gevius.

När jul- och nyårsfirande är över i Stockholm och jag kommer tillbaka till Marbella inser jag att det var länge sedan jag ägnade mig åt hemmet mer än den vanliga veckostädningen. Visserligen tog jag mig en helg för någon månad sedan och rensade ut kläder, skor och handväskor och det kändes att energierna fick mer spelrum.

Nu är jag på ”renshumör” igen. Pärmar, visitkort, spanska böcker och anteckningar sedan nästan 20 år tar jag fram. Skräplådan, som vi väl alla har, töms på gamla mobiler, sladdar, hänglås. Behöver jag 10 hänglås och 5 icke fungerande mobiler? Jobbmapparna rensas och alla verifikationer sorteras.

Vad lätt det går! Vad skönt det är när soppåsarna fylls, pappershögarna minskar och lådorna nästan är tomma. Jag fördjupar mig i de spanska läroböckerna och anteckningar och inser att det finns några bra saker som jag vill spara, plockar ut dem och slänger resten.

Nu finns det tid att plugga spanska igen. Jag började för ett par månader sedan och inser att uppehållet på mer än ett år gjort så att jag längtar till varje gång jag kan sätta mig och plugga. Det finns flera anledningar så klart och det viktigaste är nog att jag använder spanskan i mitt jobb varje dag och jag vill därför lära mig mer. Jag kommer aldrig att bli fullärd men ju mer jag kan desto mer vill jag lära mig.

Karen Kingstons bok Rensa i röranSom alltid när jag får dessa rensningsryck placerar jag om saker så att det blir luftigare och allt hamnar på rätt plats. Då är det också lättare att hitta. Dessutom flyter energierna lättare genom mitt hem och jag får lättare att koppla av, njuta av en god bok eller ett bra TV-program. Harmonin infinner sig.

Detta handlar inte om att städa utan det handlar om att slänga eller ge bort saker som stoppar energiflödet. ”Att rensa i röran”, som en Feng-Shuibok heter, som jag brukar ta fram emellanåt är precis det jag gör. Jag rensar i den osynliga röran som påverkar mig. Nu är det inte alla som kanske känner så men Feng-Shui-metoden är bra att hämta inspiration ifrån emellanåt om man tror på det – och det gör jag.

Det som nu är kvar att rensa är förrådet som jag har en trappa upp och ett "skräpskåp" men det får vänta. Det känns inte akut men jag funderar på varför jag har åtta bagar… Det finns saker som jag aldrig använder och många grejer som jag inte ens vet att jag äger både i skåpet och förrådet. Det är ett litet förråd men fyllt från golv till tak.

Teet är klart och det börjar ljusna. Marbella är på väg att vakna till liv. Nu vill jag njuta av en kopp te. Frukosten får vänta. En ny dag ligger framför mig med en lunch på strandpromenaden, lite mer rensning och lite spanskpluggande. Lugnt och skönt. Ingen stress. Energierna flödar.

Saludos y hasta pronto,

Rose-Marie