Stäng

Den här hemsidan använder cookies. Du kan läsa mer här: integritetspolicy.

En español

España-bloggen

En blogg om upplevelser, vardagstankar och smultronställen.

Det finns gränser

Rose-Marie Wiberg 

Svensk kyrkaMina morgnar börjar jag med att läsa nyheterna och se vad som hänt i världen under natten. Varje morgon denna vecka möts jag av Aftonbladets skandalrubriker om SKUT – Svenska Kyrkan i utlandet – dess ledning i Uppsala. Första dagen slöläser jag artikeln. Andra dagen med mer intresse och så fortsätter det. Kan jag tro på allt som står? Stämmer allt? Jag lyssnar på en intervju med kyrkans generalsekreterare Helén Ottosson och inser att det finns nog en del sanning i vad som skrivs.

Det är helt okej att slarva bort sina privata pengar men att hänsynslöst spendera andras pengar för egen räkning är inte okej för mig.

Många gånger har jag förundrats över varför företag och organisationer har företagskort som de betalar för. Själv har jag, innan jag startade eget, arbetat inom en stor bankkoncern och där hade vi också företagskort men allt som jag betalade med det kortet drogs på min lön och sedan var det upp till mig att redovisa kvitton på inköp, representation, resor och övrigt innan de skickades för attestering och utbetalning. Saknades kvitton var det inte alltid man fick ut allt. Helt korrekt. Jag använde kortet och ansvarade för att alla underlag var korrekta annars fick jag stå mitt kast.

Finns det ingen chef som granskar och attesterar SKUTs fakturor? Finns det inga revisorer som har koll på att allt inte är i sin ordning? Finns det inga tydliga riktlinjer? ”Måttfullhet” som generalsekreteraren pratar om är en ganska luddig regel.

Varför blir jag då upprörd och arg när jag läser om just SKUT när det finns så mycket annat jag kan reagera på. Ja visst men detta berör mig eftersom jag har ett nära samarbete med Svenska Kyrkan på Costa del Sol. Dessutom satt jag för flera års sedan i kyrkorådet under något år, med full insyn i ekonomiska frågor. Jag deltog i mötet när delar av SKUTs ledning kom till Fuengirola för att meddela att man av kostnadsskäl måste stänga ner verksamheten i just Fuengirola och på flera andra ställen. Om jag inte missminner mig var det två eller tre personer som kom hit och ägnade några timmar åt samtal med oss i kyrkorådet och församlingen. Vi bjöd på svenskt kaffe och svenska kanelbullar under mötet. Nu känns den nedläggningen som ett hån mot alla här på Costa del Sol som arbetade ideellt och med enorma krafter drev kyrkans verksamhet vidare utan bidrag från SKUT under ett antal år.

Kyrkan på Costa del Sol, Fuengirola, har från och med januari 2015 tack och lov en verksamhet med bidrag från SKUT. Vi har prästparet Mikael och Lena som gör ett fantastiskt arbete för oss utlandssvenskar på kusten.

Jag kan bara tala för mig själv men jag vet att många tycker som jag. Jag ska vara helt ärlig, jag är inte speciellt religiös men däremot har jag en tro på livet och den styrka den för med sig. Och att ”något” finns är självklart för mig men jag kan inte definiera det. Däremot stöttar jag gärna Svenska Kyrkans verksamhet på Costa del Sol eftersom jag ser det som en mycket viktig social knutpunkt för oss som bor långt från vårt hemland.

Förutom gudstjänster, som jag gärna går på i Marbella, begravningar, vigslar, dop och andra ”kyrkliga” åtagande som en präst har så finns det så många andra uppgifter. Det finns en aktiv barn- och ungdomsverksamhet i nära samarbete med de svenska skolorna, de upprätthåller de svenska traditionerna genom att anordna bland annat firande av valborg, midsommar, jul och svenska nationaldagen för att vi ska kunna känna gemenskap. De tar hand om personer som utsätts för svåra stunder i livet och människor som är ensamma. De samarbetar med Svenska Skolan, vars ungdomar brer smörgåsar en dag i veckan som sedan levereras till behövande i Málaga och det är ett sätt att uttrycka det ömsesidiga samarbetet och respekten till det land där vi lever.

Prästparet och alla frivilliga medarbetare lägger ner ett enormt arbete medan andra reser runt i världen och skor sig på medlemmarnas pengar. Det är tydligen ingen i ledningen som förstår hur mycket detta skadar utlandsverksamheten. Istället för att stötta sina medarbetare stjälper de dem och gör så att de måste lägga sin energi på fel saker – i alla fall just nu.

Om nu det som står i media stämmer förutsätter jag att de ansvariga och alla i ledningen tar sitt ansvar och gör det som måste göras för att rentvå SKUTs rykte. Och jag hoppas att alla andra fortsätter att stötta våra svenska kyrkor runt om i världen. I alla fall kommer jag att fortsätta stötta kyrkan på Costa del Sol.

Saludos y hasta pronto,

Rose-Marie