Stäng

Den här hemsidan använder cookies. Du kan läsa mer här: integritetspolicy.

En español

España-bloggen

En blogg om upplevelser, vardagstankar och smultronställen.

Dagsutflykt till Ronda med tjurar och vin

Rose-Marie Wiberg 

Tjurar i Ronda Ett gäng glada och morgonpigga Sweor står beredda att åka på höstens första längre utflykt som går till Serranía de Ronda. Vårt första stopp blir en uppskattad kort kaffepaus strax innan vi kommer till Ronda.

Vi fortsätter till det vackra naturområdet Reservatauro La Dehesa Don Busco där tjurar föds upp. Det är ett imponerande stort område, allt är välordnat för tjurarna, kvigorna och kalvarna som går i olika hagar beroende på ålder. Deras liv går ut på att äta, dricka vatten och umgås med varandra i ett naturskönt område innan de gör sitt livs match på tjurfäktningsarenan.

Det första som möter oss är inte den snälla tjuren Ferdinand utan en tjur som bröstar upp sig och tar sats mot staketet i full fart när han får syn på 26 Sweor. Han lugnar dock ner sig och försvinner moloket in bland träden när skötaren gör entré.

Under en fin busstur genom markerna får vi lära oss allt om tjuruppfödning, en del om tjurfäktning och om de hästar som används vid tjurfäktningar. Vi ser nyfödda kalvar som springer i flocken kring sina mammor och nyfiket provar på det ljuva livet på gården. Vi får också en låtsasuppvisning av hur en matador använder sina redskap. Därefter springer en häst in i manegen och gör en underbar uppvisning för Sweorna som tryggt står bakom träbås i manegens hörn.

Jag tror att flera av oss fick en större insikt i den spanska kulturens tjurfäktning än vi haft tidigare.

Färden fortsätter mot vinbodegan Joaquín Fernández utanför Ronda som producerar ekologiska viner i mindre skala. Vi visas runt där vinet tillverkas och avslutar med att prova deras rosévin och två röda viner. Intresserat lyssnar vi till hur de bekämpar skadeinsekter genom att planera in olika växtligheter på gården, ett exempel är rosmarin.

När vinprovningen är över är det dags för lunch och vi åker in till Ronda och äter gott på Pedro Romero. Restaurangen öppnade 1971 och ligger mitt emot tjurfäktningsarenan. Menyn består av vaktelpaté, svärdfisk med potatisbakelse och smördegsbakelse med vaniljkräm och lätt chokladsås som ringlats ovanpå.

Mätta och belåtna tar vi oss tillbaka till bussen, vi slingrar oss ner genom bergen och den vackra naturen mot kusten igen efter en härligt givande och god dag.

Klicka på en bild för att se fotogalleriets bilder i större format

Saludos y hasta pronto,

Rose-Marie