Stäng

Den här hemsidan använder cookies. Du kan läsa mer här: integritetspolicy.

España-bloggen

En blogg om upplevelser, vardagstankar och smultronställen.

Carpe diem!

Rose-Marie Wiberg - söndag, februari 21, 2016

Carpe diem – Fånga dagen!Lördag eftermiddag får jag ett e-mail från en person som jag nyligen lärt känna. Det står tre ord. Igualmente! Carpe diem! (Detsamma! Fånga dagen!)

Jag läser det flera gånger, tar in orden, smakar på dem och funderar på vad Carpe diem betyder för mig. Tankarna far omkring tills jag somnar vid tvåtiden på lördag natt efter en lugn och skön hemmakväll med en god middag och TV-tittande.

På söndag morgon vaknar jag utvilad, fylld av energi och nattens positiva drömmar dröjer sig kvar. Carpe diem har gjort sig påmint även i drömmarna och jag blir med ens klar över varför. Vad tydligt allt blir när jag omsätter det i min vardag.

Jag är uppvuxen med krav och måsten och att alltid vara duktig. I min barndom ställdes de av vuxna och i mitt vuxna liv ställdes de av mig själv eftersom det var så man skulle vara. Det som har hänt på min livsresa, speciellt sedan jag flyttade till Marbella, är att mina måsten försvunnit och kraven jag tidigare ställt inte är viktiga längre. Det är viktigare att leva, uppleva, njuta och ta vara på livet – och dagen. Ett enkelt sätt att bli av med måsten är att byta ut ”jag måste” mot ”jag vill” eller ”jag har lust” och att inse konsekvensen med att säga ”jag vill inte” eller ”jag har inte lust”.

Jag vill inte gå och handla tänkte jag igår och då insåg jag att jag inte skulle få någon frukost eller lunch idag och då blev det genast självklart att gå och handla utan att det var ett måste. Och jag gjorde det med ett leende på läpparna.

Jag har skrivit det tidigare… Det så skönt att vakna på morgonen och då bestämma mig för vad jag vill göra. Vilken frihetskänsla. Det jag planerade igår kanske jag inte vill göra idag och varför då planera saker som kan bli måsten?

En sak är att planera mitt jobb för det är också en glädjefylld planering när jag har kunder här. Resten av jobbet kan jag utföra när jag tycker att det är dags. En annan sak att planera är längre resor för det är en del av resan. Men vardagen är inget för mig att planera.

Inom en tvåveckorsperiod vet jag att jag kommer att besöka Ronda, Setenil de las Bodegas, Jerez och Málaga inför ett par olika jobb som jag har i vår. Däremot vet jag inte när jag åker bara att det kommer att bli inom två veckor. När jag åker till Jerez vet jag att jag kommer att övernatta men var och i hur många dagar har jag ingen aning om, det får bli som det blir och det är därför jag vill passa in just den resan med god marginal så jag verkligen kan göra de spontana stoppen.

Det är det som är att fånga dagen för mig. Att inte planera, att inte ha krav på mig, att kunna göra som jag vill när jag vill och slippa måsten. Jag har den förmånen att kunna leva så nu och jag har kämpat länge för att slänga av mig den gamla ”måste-ryggsäcken”. Jag känner en frihet som gör att jag mår så mycket bättre.

Saludos y hasta pronto,

Rose-Marie