Stäng

Den här hemsidan använder cookies. Du kan läsa mer här: integritetspolicy.

España-bloggen

En blogg om upplevelser, vardagstankar och smultronställen.

Nostalgi i stora mått

Sommar i StockholmSverigeresan närmar sig sitt slut. Tre veckor går fort. På tisdag kväll sätter jag mig på flyget för att åka hem till Marbella. Det ska bli mysigt att komma hem. Nu börjar ju vår verkliga högsäsong när de flesta spanjorer tar semester och många av dem kommer till Costa del Sol. Och jag bara älskar det!

Den här sommaren kan väl ingen klaga på som bor i Stockholmstrakten i alla fall. Sol, värme, sköna kvällar som verkligen inbjuder till utomhusaktiviteter. De senaste tre dagarna har för min del gått i musikens och nostalgins tecken.

Först uppträdandet med Dimitri på Rastaholm då vi sitter nere vid stranden, äter en god middag och lyssnar på Dimitris 60- och 70-talsmusik. En trevlig kväll i goda vänners lag som avslutas på Björks Bar vid Lindhagensplan, ett av mina favoritställen.

På fredag kväll är det dags för ytterligare en nostalgitur. En av mina vänner har bokat biljetter på båten M/S Vindhem som har räkfrossarkväll. Ja, det är säkert 25 år sedan jag var ute på en sådan tur och jag var lite nyfiken på hur det skulle vara.  ..

más / mer

Dimitri kommer till Spanien

Dimitri kommer till SpanienIgår kväll fick jag se Dimitri Keiski uppträda på Rastaholms Värdshus. En härlig upplevelse som jag kan göra om redan i nästa vecka i Spanien. Vi kommer att kunna se honom på olika barer i Los Boliches i Fuengirola.  ..

más / mer

Harmoni i skärgården - drömmarna tar fart

Drömmandes i Stockholms skkärgårdJag sitter på det stora terrassdäcket och blickar ut över vattnet och de vackra små skärgårdsöarna, kobbar och skär som syns runtomkring. Den tidiga morgonen i skärgården är lugn, Nämdöfjärden ligger spegelblank, fåglarna kvittar,  ljudet av en liten båt långt bort vittnar om båtarna som snart kommer att fylla farleden. Trots att jag inte sitter direkt i solen är ljuset starkt så jag får kisa med ögonen. Inte ett mänskligt ljud hörs förutom min väninna som stökar i köket för att laga vår frukost medan jag sitter och skriver och njuter. ..

más / mer

Nyheter på www.iniciativa.se

Förbättring, förändring, förnyelse. Ja, det är vad som händer just nu på www.iniciativa.se. Några av nyheterna är tre nya resekrönikor från romerían i Nerja, den lilla byn Iznate och byn Benahavís. Ni hittar dem under rubriken Spanien Runt. Likaså kan ni nu följa Sydkustens nyheter via en länk till deras sida och den hittar ni i högerspalten under Nyheter. Under rubriken Tips finns lokala tips som kan vara bra att känna till när man kommer till Costa del Sol som t ex marknadsdagarna i olika städer, nationella helgdagar och ekologiska marknader. Här finns också en direktlänk till Mats Björkmans blogg, Spanien idag. Nya matlexikon finns det för den som är mat- och/eller språkintresserad. ..

más / mer

Inte riktigt som jag tänkt mig

Det blir ju inte alltid som man tänker sig. När jag kom till Stockholm förra tisdagen såg jag fram emot att tillbringa fyra härliga dagar i skärgården. På torsdag morgon skulle jag bege mig till Strömkajen för att ta en skärgårdsbåt till vänner på Örsö. På fredagen skulle jag träffa andra vänner för att ta en lång, härlig båttur med deras båt och på kvällen skulle vi ha en mysig grillkväll i Bromma där jag bodde tidigare. Lördag och söndag skulle jag tillbringa i lugn och ro på en väninnas sommarställe i Stafsnäs. Det skulle bli underbart att vara i skärgården för är det något jag saknar i Spanien är det just Stockholms skärgård och sommarens grillkvällar. På onsdagen tilltog den begynnande förkylningen och när det var dags att åka på torsdag morgon insåg jag att det bara var att ringa återbud. De fyra planerade skärgårdsdagarna tillbringade jag istället hemma med allehanda naturmediciner och te.  ..

más / mer

Dags att resa till Stockholm – men först en utflykt till Båstad och Torekov

Så har det då blivit dags att åka till Stockholm för att ha några möten och sedan koppla av i Stockholms Skärgård. På frågan när jag ska åka hem till Marbella är svaret att det beror på vädret. Denna gång har jag ingen returbiljett för blir det fint väder – och varmt – i Stockholm stannar jag någon vecka eller två. Blir det regn och kallt bokar jag genast en biljett hem. Varför frysa när man kan vara på en plats där man kan få värmeslag och solsting?

Mariakyrkan i BåstadFlyget går klockan 18.50 från Ängelholms flygplats så vad passar väl bättre än att göra ännu en utflykt i det vackra Skåne och då till Bjärehalvön denna eftermiddag. Vi åker små vägar hela tiden för att uppleva så mycket som möjligt av Skånelandskapet. Det blåser kraftigt och det gör det för det mesta året om eftersom landskapet inte är speciellt kuperat. På Hallandsåsen blåser det än mer. När vi närmar oss Båstad ser vi ut över hela Laholmsbukten och utsikten är sagolik. Bukten går mellan Tylösand i norr och Hovs hallar i söder. Strandlinjen är omkring 50 kilometer och bukten är långgrund. Mäktiga sanddyner skiljer stranden från kusten. Det känns lite som hemma i Marbella med den långa sandstranden och havets vågor som slår in mot strandkanten.

Bjäreglass på torget i BåstadFörsta stoppet blir hos vänner till mina vänner i Båstad där vi bara ska hämta upp några saker. Det är ett fint hus alldeles nära stranden och tomten är en liten idyll. Äppelträden dignar av omogna äpplen, jasminen doftar, vännernas barnbarn leker med en hund och det är verkligen sommar i alla bemärkelser, även vädermässigt. Vi åker snabbt vidare eftersom vi har en del som ska hinnas med innan flyget går. Vi åker till torget i Båstad där den vackra Mariakyrkan ligger. Vi sätter oss på torget där ett glasstånd Bjäreglass finns och vi kan inte motstå frestelsen att köpa varsin glasstrut. Båstad är en fin liten sommarstad och det är mycket turister och speciellt nu när tennisen pågår för fullt.

Efter pausen åker vi vidare till gårds- och gourmetbutiken Tant Grön som är fylld med ost och mycket annat. Gården som gårdsbutiken ligger på är en gammal släktgård där de också bor. Det är sjätte generationen som tagit över och gården har funnits i släktens ägo sedan 1822 står det att läsa på deras hemsida.
Gårdsbutiken Tant Grön och restaurangen Swenssons
Mina vänner köper några goda ostar till kvällens ostbricka och sedan åker vi vidare till Torekov för att äta lunch med vänner från Röstånga-trakten. Vi äter på Swenssons och lunchen är både god och trevlig. Där upplever jag det som jag minns särskilt väl; att man går i frottébadrockar inne i centrum… då de går från sitt hus eller hotellet för att ta sig ett bad i det, för mig, lite svala vattnet. Temperaturen ligger på ca 19 grader Badrockarna är ett pittoreskt inslag. Det är väl inte för inte som det finns ett företag som heter just Badrocken som säljer badrockar med personligt monogram i valfri färg.

Nu börjar det bli dags att bege sig till flygplatsen och Kullaflyg som ska ta mig till den kungliga huvudstaden.

Tack denna gång mina vänner gör er gästfrihet och härliga gemenskap.
 ..

más / mer

Utflykt till Flinckmans Café, Söderåsens Nationalpark och Kopparhatten

Övre Forestad i SkåneHelgen tillbringar jag i Röstånga, eller rättare sagt i Övre Forestad, hos goda vänner på deras fina gård alldeles vid Rönne å. Det är oas av avkoppling och lugn. Om man har anlag för rastlöshet tror jag inte att miljön passar så bra. När jag kommer hit får jag bo i ”Undantaget” och där känner jag mig riktigt hemma eftersom flera av mina saker som jag lämnade när jag flyttade till Marbella finns i detta hus.  ..

más / mer

Måste jag betala för dukningen?

Måste jag betala för dukningen? Det är inte så ofta som jag blir irriterad men nu har jag blivit det – och då på riktigt. År ut och år in har jag noterat att nästan alla restauranger debiterar en serveringsavgift så kallad cubierto på mellan 1.50 och 2€ per person och gång man äter ute. Många tror att de då betalar för brödet som alltid ställs fram eller oliver eller annat som restaurangen ”bjuder” på men så är det inte.  ..

más / mer