Stäng

Den här hemsidan använder cookies. Du kan läsa mer här: integritetspolicy.

España-bloggen

En blogg om upplevelser, vardagstankar och smultronställen.

Hänt sen sist och tips på aktiviteter

Nu är den första Iniciativa-aktiviteten sjösatt i Marbella - vinprovning på Casa Santi, en stor vinbutik i Marbella centrum. Och när jag säger så undrar flera vad jag menar. En kommentar jag fått när jag säger så är: ja, men du har ju ordnat hur många event som helst i Marbella. Ja, det är sant men då alltid i egenskap av representant för SEB eller SWEA Marbella. Nu var det premiär för att lansera mitt företag Iniciativa.  ..

más / mer

Det är höst - men bara i almanackan

I dag var det lite kallare än vanligt innan solen hade värmt upp luften. Kallt - allt är relativt - jag hade 20 grader på balkongen kl 8 i morse.September är vädermässigt en underbar månad med lite svala morgnar, varma, men behagliga dagar, och ljumma kvällar. ..

más / mer

Branden på Costa del Sol

Den värsta branden någonsin i Málaga-provinsen
Vilka krafter eld, vind och vatten kan utlösa. Det känns overkligt att befinna sig i närheten av ett område som skövlats av en så intensiv brand. Stora områden är nu bara täckt av aska och ser ut som månlandskap med ett och annat träd som står svedda bland förödelsen. Många pinje- och eukalyptusträd har gått förlorade.

När branden utbröt vid 19-tiden i torsdags den 30/8 var jag på väg mot Jerez de la Frontera ca 17 mil härifrån. Jag nåddes av budskapet om branden, den värsta någonsin på Costa del Sol, via media. Jag kontaktade då vänner i Marbella som berättade att de vid 2-tiden natten mot fredagen hade sett ett ca 20 km brett område brinna och eldslågorna var enorma. Under natten hade elden spridit sig från Coín, där den startade, ner mot Ojén och Marbella kommun. Den kraftiga vinden gjorde så elden spred sig snabbt. Stora räddningsinsatser sattes in och man begärde militär hjälp för att försöka att få branden under kontroll men först efter 2 dygn lyckades man ha allt under kontroll. Släckningsarbetet beräknas ta 4-5 dagar. Som mest deltog även ett 25-tal flygplan och helikoptrar i släckningsarbetet. Ca 6000 personer fick evakueras från olika områden i bergen och härbärgeras på olika ställen neråt kusten. På fredagen stängdes betalmotorvägen av för privat biltrafik och likaså vägen upp mot Ojén.

I Marbella stad, som tack och lov inte drabbades direkt av branden, kändes den stickande brandlukten och staden täcktes av ett tjockt röktäcke. På gatorna låg svarta sotflagor och aska. Balkonger och terrasser var nersotade. Många människor var både rädda och skakade första natten när de såg de enorma lågorna över bergen och då de inte visste om elden skulle sprida sig in till staden eller inte. En del tog t o m sina bilar för att åka härifrån.

Informationen till oss skandinaver har varit förträfflig via Sydkustens hemsida
www.sydkusten.es Sydkusten är svensk tidning på Costa del Sol med spanska nyheter. På deras sida kan vi idag bl a läsa facit hittills av branden: ..

más / mer