Stäng

Den här hemsidan använder cookies. Du kan läsa mer här: integritetspolicy.

En español

España-bloggen

En blogg om upplevelser, vardagstankar och smultronställen.

Barcelona-helgen som gav mersmak

Rose-Marie Wiberg 

Helg i BarcelonaFlyget från Málaga går kl 07.00 och landar i Barcelona ca 08.30. Flygbussen tar bara 35 minuter in till centrum och jag går av vid Plaza Catalunya. Det är lördag morgon men det är full fart i Barcelona av morgonpigga invånare och turister.

Hotellet ligger tre minuters promenad från Catalunya och heter Onix Rambla. Ett bra 3-stjärnigt hotell mitt i centrum med ett businesscenter en trappa upp. Och det gör inget att det nästan ligger vägg i vägg med min favorit-tapasbar där jag kan äta frukost. Och det börjar jag med efter att ha checkat in. Det ösregnar ute och jag har inget paraply, men vad gör det? Det finns ju affärer som säljer paraplyer. Lite shopping skadar ju inte på lördagsmorgonen. Jag inser snabbt att jag packat ner fel kläder för jag trodde inte att 10 grader var så kallt. Burr.

Vid ett-tiden ska jag träffa mina vänner från Stockholm som är i Barcelona för första gången. Det är därför jag är här. För att fira Maddes födelsedag eller rättare sagt förverkliga presenten som hon fick i januari och som är en tur i Barcelona och middag.

Vi gör en rivstart och åker till en så mysig cavabar, Xampañería Can Paixano, på C/Reina Cristina 7. Det är som vanligt fullt och vi tränger oss in bland unga och gamla som dricker cava och äter specialitéer. Alla pratar i mun på varandra, skrattar, beställer mer och verkar trivas i denna trånga, rustika och autentiska lokal med enbart ståplatser. Baren öppnade i slutet av 60-talet. De har öppet alla dagar utom söndagar.

I BarcelonaRegnet upphör och vi strosar genom gamla stan, lyssnar på duktiga utemusikanter, går till den vackra katedralen, upptäcker många små slingrande gator med tvätt hängande utanför fönstren och blommor dignande från balkonger. Folklivet är enormt, klädseln varierar från vinterkläder till turisternas vår- eller sommarkläder. Snart är vi framme vid Mercado Santa Caterina som är en modern saluhall till skillnad mot Boquerian vid La Rambla.

Förutom alla fisk-, kött-, frukt och grönsaksstånd finns en restaurang, Cuines Santa Caterina, som ingår i den kända Tragaluzgruppen som har ett antal mycket bra restauranger ibland annat Barcelona och Madrid. Det finns inte en chans att få ett bord, det är ca en timmes väntetid om man inte har beställt bord. Vi får plats i den betydligt mindre men trivsamma tapasbaren i restaurangen. Vi stillar den värsta hungern med goda oliver, pimientos de padrones, små ugnstekta paprikor med olivolja och grovsalt, och lite dryck.

Vandringen genom stan fortsätter mellan regnskurarna. Det är dags för en liten siesta innan vi ska ut på nya äventyr, men i hällregn är det inte att tänka på att strosa runt utan det blir en tapasmiddag på ett av mina favoritställen, Ciudad Condal, som är en av de bästa tapasbarerna i Barcelona och som öppnade 1997.

Som lite kuriosa är Ciudad Condal det gamla namnet på staden Barcelona. Tapasbaren är som alltid full och eftersom det inte går att beställa bord är det bara till att skriva upp sig på listan och ställa sig i kö. Mina vänner är ändå försenade på grund av vädret så det gör inget. Lagom till de anländer efter ca 30 minuter får vi ett bord. Vi sitter länge och väl och beställer in goda små rätter tills det är dags att gå vidare – till en pub runt hörnet som har levande musik. Den heter Obama och är så klart full, men vi får till slut ett bord.

Litet fotogalleri (klicka på en bild för att få se hela galleriet med större bilder)

Stämningen är hög och så även ljudnivån. Sångaren bidrar till den bra stämningen och många sjunger med i de gamla välkända låtarna. Kvällen blir sen… men det hindrar inte folk att gå ut på stan. När jag kommer till hotellet vid halv tre-tiden möter jag ett par som ska ge sig ut i Barcelonavimlet, förmodligen till det närliggande diskoteket.

Barcelona MarathonSöndagen bjuder på sol även om det är kyligt. En dag som gjord för en busstur. Entusiastiska ger vi oss iväg för att ta bussen från Plaza Catalunya men det är något som inte stämmer. Gatorna är avstängda, staket står uppställda längs med de flesta större gator, folk skriker och poliser och ambulanser åker runt. Invasion? Nej, Barcelona Marathon har just börjat! Ingenting i kommunikationsväg fungerar förutom t-banan men vi beslutar oss för att gå ner till Port Vell och se om vi kan ta en buss där något senare.

Vid tvåtiden hittar vi en sigtseeingbuss och vi hoppar glatt på för att se stadens alla delar på ett effektivt och trevligt sätt. Avspärrningarna börjar lätta vid tretiden så det enda vi inte får se är Barceloneta. Turen går till Olympiahamnen, upp genom stan Via Laietana till Catalunya och fortsätter den stora gatan Passeig de Gràcia så vi ser Antoni Gaudís hus Casa Batilló och La Pedrera. Fortsätter norrut mot Gaudís ofullbordade katedral Sagrada Família. Närmast i tur är Park Güell också den byggd av Gaudí. Turen går vidare och efter ett par timmar är vi vid Camp Nou, fotbollsklubben FC Barcelonas hemmaarena.

Dags att åka tillbaka till hotellet för en timmes vila innan kvällens ”födelsemiddag” som vi äter på 7 Portes. Det är en trevlig och mycket populär restaurang och jag skulle nog likna den vid en fransk bistro. På de väggfasta sofforna finns det små mässingsskyltar med namn på skådespelare, konstnärer, artister, författare och flera andra som har besökt restaurangen under åren. Det är nödvändigt att beställa bord i alla fall i helgerna och då räcker det inte samma dag eller dagen innan… Man kan också chansa på att stå i kö en timme eller så för att få bord om man inte har beställt. Maten smakade gott och miljön var fantastiskt hemtrevlig och inbjudande.

Nu närmar sig den lilla helgtrippen sitt slut och måndagen innebär mer att jobba på hotellet än att strosa omkring på stan i väntan på att flyget ska ta mig tillbaka till Málaga och Marbella.

En sen lunch eller tidig middag intar jag på favoritstället sittandes ute i den lite svala vinden men vad gör väl det när jag får njuta av Barcelonaatmosfären. Det finns så mycket att se och uppleva i Barcelona och den här helgen gav mersmak.

Saludos y hasta pronto,
Rose-Marie