Stäng

Den här hemsidan använder cookies. Du kan läsa mer här: integritetspolicy.

Ett flygplan kommer lastat med Club Eriks-resenärer

av Rose-Marie       •    TILLBAKA TILL SIDAN MED ALLA KRÖNIKOR



Málaga flygplats är ganska tom en torsdag eftermiddag som denna. Jag smiter in där buss- och taxichaufförerna väntar på resenärerna. Stockholmsplanet har just landat. Jag håller upp skylten med Club Eriks när passagerarna börjar strömma ut från bagageutlämningen. Jag ser bekanta ansikten från Marbella, jag hälsar och slänger några ord. En del av dem har rest med Club Eriks flera gånger. Jag berättar att jag väntar på en grupp som kommer för att stanna i Marbella i drygt en månad.

Marbella i södra SpanienTill slut är min grupp samlad och förväntansfulla går vi till bussen som ska ta oss till Hotel El Fuerte Marbella. En resa på ca 45 minuter.

Väl framme på hotellet har vi ett välkomstmöte innan middagen och chefen för El Fuerte tar emot våra glada gäster med ett glas cava och en ros till damerna. Efter ett kort möte, med den viktigaste informationen, äter den nyanlända gruppen sin första middag på hotellet.

Ganla stan i Marbella SpanienGuidad tur i Marbella
På fredag eftermiddag samlas vi för en kort information om första veckans program och sedan går vi på en guidad tur i Marbellas gamla stadsdelar. Vår guide är den allvetande och duktiga Eva Gevius som arbetat som guide på Costa del Sol i många år. Hon tar oss genom Marbellas stadskärna och berättar om allt från stadens uppkomst till spanska påsktraditioner.

Halvvägs är vi lite frusna, lite hungriga och törstiga så vi går in på en tapasbar, som funnits på samma ställe sedan 1954, och beställer in lite smårätter och dryck som värmer. Med ny energi fortsätter vi vår rundvandring. Middagen på kvällen blir en trevlig avslutning på vår dag i Marbella. Ett uppsluppet sällskap mumsar i sig sju olika, mycket välgjorda, tapas. Vi serverades bland annat baskisk korv, en soppa baserad på tomat och bröd med ursprung i Córdoba och bacalao pil pil som är ugnsbakad torsk.

Spontan provsmakning
Provsmakning av korv och skinkaLördag morgon beger jag mig till hotellet, men innan dess, går jag in i den trivsamma och välsorterade delikatessaffären mitt över gatan från hotellet och frågar om min grupp kan få komma och provsmaka lite korv och skinka. Jag möter upp gruppen i den vackra trädgården på hotellet och vi småpratar lite om vad som händer framöver. Och självklart vill alla följa med på den spontana provsmakningen… Efter det är jag redo att göra mina helginköp i saluhallen i Gamla Stan. Några i gruppen vill gärna följa med, javisst självklart, och jag får visa upp vår fina saluhall där jag handlar minst en gång i veckan. Det blir en trevlig shoppingtur som vi avslutar med en kopp kaffe i solen på saluhallens enkla uteservering.

Mamma Mia – sång och dans
Nästa punkt på programmet denna dag är middag på Restaurang Garum som ligger på strandpromenaden ett stenkast från havet. I dag har de specialmeny och underhållning. Vi får ett bra bord framför den tillfälliga scenen. Maten är som vanligt mycket god även om varmrätten är i största laget just ikväll. Det är en fartfylld Amanda som sjunger och när det är dags att önska låtar står Mamma Mia med ABBA högst på vår lista. Vi ger oss upp på dansgolvet och dansar och sjunger för full hals… Mamma Mia..! Alla tänkbara krämpor är som bortblåsta och ingenting kan stoppa oss. Ingenting kan stoppa personalen heller. Till och med några från köket sjunger och dansar så taket nästan lyfter. Vilken kväll!

Flamenco i AndalusienShopping på marknaden
Måndagar i Marbella är marknadsdagen, vi trotsar blåsten och tar en promenad till marknadsplatsen. Här säljs allt man behöver – och inte behöver. Det blir en del inköp och vi avslutar med att ta en tidig lunch på en bar i närheten. Sen promenerar vi längs fiskehamnen och utmed strandpromenaden, det blåser, visst, men det är härligt i solen.

Spanska tongångar
Varje torsdag kväll är det en mycket bra flamencoshow på hotellet och några av oss vill denna kväll både se och lyssna till flamenco. Det blir en livlig kväll med spanska tongångar men inte tillnärmelsevis lika livlig som vår ”Mamma Mia-kväll”.

Sherryprovning i SpanienVi provar sherry
Nästa kväll träffas vi i receptionen på hotellet för att ta oss till en närliggande sherrybodega. Där vi får prova olika sorters sherry och jag berättar lite om hur man framställer sherry. Denna gång provar vi en Fino, Oloroso och en Pedro Ximenez – läs mer här – och till det får vi välsmakande korvar, bröd och oliver.

Tanken är nu att jag ska lämna sällskapet och gå hem. Men inte då. Min härliga grupp vill gå på restaurang och äta. Vi går till en argentinsk köttrestaurang som många blev väldigt förtjusta i och som de återvände till flera gånger.

Avsmakningsmeny på Bistro Paloma
En söndagskväll i Marbella kan gatorna upplevas lite tomma. De flesta spanjorer tar långa söndagsluncher med vänner, familj och släkt. Därför har många restauranger stängt för middag på söndagar. Men inte alla. Jag har beställt en avsmakningsmeny på en liten men mycket trevlig restaurang, Bistro Paloma, i Gamla Stan. Ägaren är svensk och står själv i köket. Vi serveras en meny som är fullkomligt fantastisk och vi är alla överens om att det är det godaste vi ätit på länge – fem mycket välkomponerade rätter med goda viner till.

Hamnen i Puerto Banús MarbellaSan Pedro – Nueva Andalucía – Puerto Banús – Marbella
På tisdagen, vecka två, är det dags för den första utflykten och vår guide är ännu en gång Eva Gevius. Nu lämnar vi Marbella och ger oss av till San Pedro de Alcántara för att titta på den sprillans nya och omtalade boulevarden. Vi hinner också med en promenad på stranden nedanför San Pedro där vi tar oss en bensträckare i solen. Nästa stopp är Nueva Andalucía och sen lyxhamnen Puerto Banús där vi spatserar runt och tittar på de mycket stora och mycket dyra båtarna. Vips så har det gått fyra timmar! Och vi har sett och lärt oss mycket. Busschauffören släpper av oss vid restaurang Venta Los Pacos strax utanför Marbella. Där äter vi dagens meny i en restaurang som myllrar av servitörer och ljudnivån är hög när alla spanjorer pratar i munnen på varandra. Efter den långa och mycket spanska lunchen, med många rätter, tar merparten av oss en välbehövlig promenad in till centrum och hotellet.

Vi shoppar loss...
På onsdagen gör vi en shoppingtur till La Cañada. Vi är en tapper skara som tar taxi till det stora shoppingcentrat ovanför Marbella och går loss i några sko-, väsk- och jackaffärer innan det är dags för en svalkande dryck och sen hemfärd.

På besök hos kläddesignerI trädgården hos kläddesignern BrittenTur upp i bergen till kläddesigner – med många skratt...
Näst i tur på programmet är en halvdagstur till kläddesignern Britten Emme i Monda. Vi tar taxi upp i bergen och stannar till utefter vägen ovanför Ojén för att beskåda den vackra naturen. Vi möts av en glad Britten som generöst öppnar sitt hem för oss. Vi sätter oss i trädgården och vi blir bjudna på cava och utsökta små tilltugg som Britten ”designat”. Under tiden berättar Britten lite anekdoter från sitt liv. Nu är det dags att mannekänga. Vi är åtta kvinnor och en man och han trivs som fisken i vattnet. Alla provar olika kläder och mannekängar och vi fnissar och applåderar. Efter besöket hos Britten åker vi vidare till ett SPA-hotell där vi äter en välsmakande asiatiskt inspirerad lunch. På vägen dit måste vi "knöa" in oss fyra personer i min lilla bil och det ger upphov till många skratt och glada tillrop för stolen i framsätet går inte i ”lås” utan den åker fram och tillbaka. Och den manliga passageraren Hasse håller krampaktigt i instrumentbrädan så att inte Evas ben ska krossas om stolen far bakåt.

Vi förlängde nog livet med dessa skratt med minst 5 år under vår femminutersresa.

Churros och varm chokladChurros – en variant av amerikansk doughnut
På måndag eftermiddag, den tredje veckan, ses vi på hotellet för att gå till en churrería och äta merienda – ett spanskt mellanmål – bestående av churros och varm choklad. Den är betydligt mer trögflytande än den choklad vi är vana att dricka i Sverige. Churros är ett bakverk som är gjort på vatten, vetemjöl, salt och smör och som sedan friteras i olja. Socker strös på vid servering. Jag har bokat bord, och tur är väl det, för lokalen är fylld av mellanmålshungriga spanjorer. Inte en turist så långt ögat och örat kan nå. Priset här för en kopp choklad och en portion churros är 2,50€. Betydligt billigare än på turiststråken – vi befinner oss i de mer spanska kvarteren i Marbella.

En fiskmåltid med spanska specialteter
Så är det onsdag och vi går till fiskehamnen i Marbella för att äta på en riktigt spansk fiskrestaurang. Förrätterna är beställda och vi smakar på Pulpo a la Gallega en specialitet från Galicien i norra Spanien. Oftast serveras denna rätt på ett träfat; grillad bläckfisk, skivad potatis, olivolja och paprikapulver. Vi får även Gambas Pil-Pil som är varma räkor i olivolja med vitlök, pil-pilkrydda och chili. Därtill får vi Pimientos asados, det är paprikor som tillagas i ugn och tas ut när skalet är nästan svart. De skalas och läggs i en inläggning av olivolja, kryddor, lök och ibland lite citron. Den serveras kall. Till varmrätt beställer vi grillad svärdfisk eller tonfisk med vitlök, potatis och sallad. Visst orkar vi lite efterrätt också… javisst, det blir glass och flan – liknande brylépudding. Mätta och belåtna promenerar vi hem.

I bergsbyn CasaresHos keramikern Agneta LarsenEn fredag fylld med allt från konst till getost
Fredagen, vecka tre, åker vi på vår andra utflykt och denna gång till keramikern Agneta Larsen som har sitt hem och ateljé strax nedanför bergsbyn Casares, väster om Marbella. På vägen dit berättar jag om det spanska vardagslivet, om hur det är att bo här som svensk, om söndagsluncherna på de spanska ventorna som vi kan likna med våra värdshus i Sverige. Jag berättar om alla våra helgdagar, hur Spanien är uppdelat i olika regioner och om de officiella språken som finns i landet.

Även Agneta öppnar upp sitt vackra hem i bergen för oss. Hon visar oss runt och berättar om sin ateljé och sitt jobb som keramiker. Det finns så många spännande föremål i Agneta och Alex hem och hon berättar gladeligen var de köpt alla vackra ting. Vilket underbart hus och vilken harmoni att bo så här i bergen… När vi gått runt och tittat på utställningen blir vi bjudna på en kopp te som serveras ur en vacker tekanna. På bordet står nachos med guacamole, flera sorters oliver, skorpor med rosmarin och olivolja och allt är upplagt på vackra fat och i vackra skålar. Det smakar underbart!

Getost i AndalusienVi fortsätter vår färd förbi staden Casares och stannar vid ett getostmejeri där vi får smaka på många goda getostar och till detta får vi ett glas rött vin. Några av ostarna blir genast favoritostar och vi går in i den lilla, lilla butiken för att handla med oss ostar hem.

Nu styr vi kosan mot Marbella och på vägen stannar vi vid en liten fruktaffär som vi blivit tipsade om. Ägaren, en typisk spansk herre i grön filthatt, frågar om vi vill smaka på traktens vin. Vinerna kan köpas i butiken, men inte på flaska, utan i plastdunk! Förutom vin hittar vi fikonkakor och andra godsaker att ta med oss tillbaka.

Vi avslutar med belgisk middag och flamenco med passion
På kvällen samma dag äter vi på en belgisk restaurang också den i gamla stan i Marbella. Det är en ganska liten restaurang med humoristiska figurer målade på väggarna som ger en lättsam atmosfär. Det finns kritor på bordet, om man skulle vilja uttrycka sitt konstnärskap på bordsduken. Maten är god och vällagad.

Jag föreslår ett besök på ett genuint flamencoställe inte så långt från restaurangen. Men flera i gruppen är trötta efter dagen och vill gå till hotellet – men vi är tre tappra som fortsätter. Då ska sägas att jag tidigare bokat bord men avbeställt. När vi tre dyker upp i alla fall, utan förvarning, är ägarinnan inte särskilt glad, hon skäller ut mig efter noter men släpper snart in oss. Trots detta är det ändå en fantastisk upplevelse. Att se dem dansa och höra musik och sång. Dansarna och sångarna drivs av en passionerad känsla för flamencon och dess traditioner och de improviserar och triggar varandra att göra sitt bästa.

Mandelträd i blomNu blommar mandelträden
Så äntligen har det blivit dags för att se mandelträden stå i blom. Det är en väldigt sen blomning i år på grund av den kalla och regnfattiga vintern. Just denna dag ösregnar det, förstås, men vi sätter oss ändå tappert i bussen tillsammans med vår guide Eva. Vårt första mål är byn Ojén strax ovanför Marbella. Vi åker igenom Ojén och Eva berättar livfullt om denna pittoreska by. På väg ut ur Ojén stannar vår chaufför och ger sig ut i ösregnet för att plocka Johannesbröd – läs här om johannesbröd ››.

Byn OjénVi fortsätter mot Monda och vidare till den lilla byn Guaro där dalarna, fulla av blommande mandelträd, lägger sig framför våra fötter. Det är fantastiskt vackert! Färden går vidare till Coín – apelsinodlingarnas stad. Vi åker genom vackra apelsinlundar och där eucalyptusträden står på rad utmed vägen. Vårt slutmål denna dag är byn Mijas. Den lilla ”vita byn” Mijas klättrar efter bergssluttningen och är en stor turistattraktion med sina sevärdheter, trevliga restauranger och kaféer. De är också kända för sina åsnetaxi. Många foton har tagits här med turister ridandes på en åsna.

Sista veckan och Åke fyller år
Vi är inne på sista veckan och på tisdagen har vi ett födelsedagsbarn som vi firar med gemensam frukost, presenter, tårta och cava. Det är Åke som fyller år och han ser lite överraskad ut. Men glad!

Olivoljeprovning
På tisdag eftermiddag besöker vi en olivoljebutik i Gamla Stan i Marbella för olivoljeprovning. Inne i butiken har ägaren David dukat upp olika olivoljor och bröd. Provningen börjar. Vi lyssnar fascinerat. Först får vi dofta på sex oljor och försöka härleda dofterna. Det är svårt. Efter det får vi smaka och även då försöka härleda doft och smak. Lika svårt det. Det sista momentet är att provsmaka tillsammans med bröd och inte blir det lättare – men trevligt och lärorikt har det varit. Vi traskar ut med varsin burk spansk olivolja som vi fått av David.

Lunch med paella
Resan börjar närma sig sitt slut och vad vore en resa till Spanien utan en paella? Vi åker till en restaurang strax utanför Marbella där jag speciellt beställt paella till vår grupp. Det är en hemtrevlig miljö och den öppna spisen, som brinner för fullt, värmer kalla händer och fötter. Till förrätt får vi en ljummen getostsallad, kroketter med parmesanost, skinka och ost och oxsvanskött. Paellan serveras i två stora pannor. En fiskpaella som är gjord på fiskarnas vis i Alicante och en köttpaella från Valencia, paellans ursprungsstad. Lunchen avslutar vi med ett urval av olika små desserter. Återigen mycket mat. Och vi är väldigt mätta.

Avskedsmiddag
Lördag är sista kvällen för min härliga grupp i Marbella. Alla vill äta på hotellet för det blir tidig uppstigning på söndagen. Vi äter en gemensam middag och bryter upp i god tid för att alla ska ha tid att packa klart. Många i gruppen har simmat eller varit på gymmet innan frukost de andra dagarna men det hinns inte med denna sista morgon.

Avresedag. Bussen kommer kl 9.00, allt bagage packas in och vi åker mot Málaga flygplats. Vi är där i god tid och min grupp checkar in och jag ser till att alla kommer igenom säkerhetskontrollen. Och vi säger hejdå, vi kramas och vi skrattar. Vi har alla kommit varandra närmare under denna upplevelserika månad tillsammans.

Det har gått fort. Det har varit en rolig och intensiv månad och jag kommer att minnas den med glädje. Alla mina glada vänner; Eva o Åke, Agnete och Hans, Kerstin och Perre, Elisabeth och Rolf och Birgitta.

Tack för att ni kom till Marbella och upplevde södra Spanien tillsammans med Club Eriks och med mig.

Välkomna tillbaka! 
Rose-Marie