Stäng

Den här hemsidan använder cookies. Du kan läsa mer här: integritetspolicy.

Kikärtssoppa

Potaje de garbanzos

Det här receptet kommer från Pilar som bor i Ronda och som gärna lagar mat åt många – ju fler desto bättre. Receptet publicerades i SWEA-Bladet 2013.

Till kikärtssoppan4 port

½ kg kikärtor (råa)
1 hel vitlök med skal
1 hel lök utan skal
1 stor tomat
1 grön paprika
1 tsk paprikapulver (pimentón dulce)
1 lagerblad
4-5 pepparkorn
1 glas olivolja extra virgen
salt
kummin
1 ägg per person

Gör så här
1. Lägg kikärtorna i blöt dagen innan de ska tillagas.
2. Alla grönsaker ska vara hela och ej skurna i bitar.
Lägg alla ingredienser i en stor gryta förutom salt, kummin och ägg. Häll på vatten så att det täcker. Sätt på locket och låt koka ca 1 timme eller tills kikärtorna är mjuka. Om man behöver hälla på mer vatten i grytan under tiden måste vattnet vara kokande hett för annars hårdnar kikärtorna.

3. Koka ett ägg per person. Det ska vara hårdkokt.

4. När grytan har kokat klart ta bort tomat, paprika och lök och litet av kikärtorna. Mixa allt i en mixer eller med stavmixer. Hacka äggen och lägg i grytan men spar 2 gulor.

5. Stöt de 2 gulorna i mortel tillsammans med några mjuka kikärtor, salt, kummin och vitlök utan skal. Häll blandningen i grytan och låt puttra så att den tjocknar lite. Garnera gärna soppan med bladpersilja eller annat som ger färg. Färdig att serveras med ett gott bröd.