Stäng

Den här hemsidan använder cookies. Du kan läsa mer här: integritetspolicy.

En español

Reseberättelse med Club Eriks Long stay

av Rose-Marie       •    TILLBAKA TILL SIDAN MED ALLA KRÖNIKORMandelträd i blomVeckan inleds med en utflykt till Tolox. Jag traskar till Sultán för att möta upp gästerna och bussen kommer i tid som vanligt. Alla bjuds på en flaska vatten och banan som färdkost. Vi hämtar upp på Fuerte där vår guide Eva väntar med resten av gruppen.

Vi åker genom det vackra landskapet norrut och vi upplever grönska, mandelträdens fantastiska blomning i vitt och ljusrosa, mimiosaträden, eller rättare sagt Acacia, blommar för fullt och grönskan ger en vacker inramning. Efter en timmes färd kommer vi till den lilla byn Tolox som har ca 2 300 invånare. Vi börjar med att åka upp till kurhotellet och kurhuset där man kan tillbringa några veckor och behandlas med deras vatten från en källa i bergen som ska vara bra för astma- och andra lungproblem. Det är öppet från maj till oktober.

Tolox är en genuin spansk by med ett fåtal affärer; mataffärer, bageri, en allt i alloaffär och några barer och en restaurang. Och en skola och rådhus.

Det lilla muséet är stängt på måndagar men den unga kvinnan som arbetar där sa till oss när vi var där lördagen innan att hon skulle försöka göra ett undantag och öppna vid 12-tiden för oss. Och när vi kommer gående på huvudgatan, som är ca 2 meter bred, kommer kvinnan och är på väg att öppna muséet. Det är service det och jag tror också att det är med stolthet de vill visa upp byns historia.

BergsgetVi tar oss till byns enda öppna bar som är "pensionärskaféet". Det finns ett i nästan alla byar, gubbarna sitter och spelar domino och tanterna lyser med sin frånvaro. De är antiagligen och handlar mat eller lagar lunch hemma. Kaffet kostar 0,80 céntimos och billiga tapas finns när de blir hungriga. På ena väggen finns fotografier av byns män, deras åsnor och hästar och en och annan kvinna. Fotona berättar byns historia på ett fint sätt.

Det kvinnliga syskonparet som driver kaféet möblerar om bord och stolar när vi kommer och ska lägga på dukar för idag har de finbesök men vi avstyr dukarna och säger att de dominoslitna borden är trevliga.Vi blir serverade kaffe och har dagen till ära har de köpt in nybakade mandelkakor från det lilla bageriet. Våra gäster ser sig förtjust omkring och tycker att det är trevligt att få besöka detta kafé som de kanske aldrig skulle göra annars. Den äldsta systern fotograferar oss och en gammal man säger till mig att de vill fotografera oss för alla är så vackra. Han berättar att de ska sätta upp fotona på tavlan med byns historia.

Vi fortsätter till den gamla kyrkan på torget, muséet och sedan är det dags för lunch på byns restaurang. Där serveras spansk potatisomelett, olika charkuterier, kroketter, griskindsgryta, spanska köttbullar i tomatsås, ugnsbakade paprikor inlagd i olivolja och lök och på det en efterrätt och många flaskor vin och vatten. Allt är hemlagat så klart.

Mätta och nöjda av dagens bergstur, där vi fått en inblick i ett bergsbyliv i Andalusien, återvänder vi hem till Marbella.

Välkomna tillbaka! 
Rose-Marie